Masło czosnkowe
Jak zrobić masło czosnkowe?
Przygotowanie masła czosnkowego jest naprawdę bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Dlatego zachęcamy każdego do jego przygotowania w domu – tym bardziej kiedy zbliża się grill ze znajomymi 🙂 Masło czosnkowe jest doskonałym dodatkiem do pieczonego chleba i ziemniaków stąd też świetnie odnajduje swoje miejsce na grillu.
Nasze masło czosnkowe przygotowujemy z dodatkiem natki pietruszki. Dzięki temu prócz tego, że dobrze smakuje to jeszcze pięknie wygląda.
Składniki:
- 4- 6 ząbków czosnku
- 200 g masła o zawartości min. 82 % tłuszczy
- Natka Pietruszki- 1/2 pęczka
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Zacznij od wyciągnięcia masła z lodówki- miękkie masło zdecydowanie lepiej się wyrabia. Następnie w moździerzu ubij przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną na drobno pietruszkę i dużą szczyptę soli. Na sam koniec dodaj miękkie masło i wszystko razem wymieszaj.
Gotowe masło czosnkowe przełóż do miseczki i połóż na stole. Podawaj w temperaturze pokojowej aby nie było twarde. Przechowuj w lodówce pod przykryciem.
Dodaj komentarz