Masło czosnkowe

Jak zrobić masło czosnkowe?

Przygotowanie masła czosnkowego jest naprawdę bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Dlatego zachęcamy każdego do jego przygotowania w domu – tym bardziej kiedy zbliża się grill ze znajomymi 🙂 Masło czosnkowe jest doskonałym dodatkiem do pieczonego chleba i ziemniaków stąd też świetnie odnajduje swoje miejsce na grillu.

masło czosnkowe

Nasze masło czosnkowe przygotowujemy z dodatkiem natki pietruszki. Dzięki temu prócz tego, że dobrze smakuje to jeszcze pięknie wygląda. 

masło czosnkowe

Składniki:

  • 4- 6 ząbków czosnku
  • 200 g masła o zawartości min. 82 % tłuszczy
  • Natka Pietruszki- 1/2 pęczka
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Zacznij od wyciągnięcia masła z lodówki- miękkie masło zdecydowanie lepiej się wyrabia. Następnie w moździerzu ubij przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną na drobno pietruszkę i dużą szczyptę soli. Na sam koniec dodaj miękkie masło i wszystko razem wymieszaj.

Gotowe masło czosnkowe przełóż do miseczki i połóż na stole. Podawaj w temperaturze pokojowej aby nie było twarde. Przechowuj w lodówce pod przykryciem.

Inne przepisy na kanapkę:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *