Mini bananowce
Zachęcamy do wypróbowania niepowtarzalnych w smaku mini bananowców. Można je przygotować w malutkich, żaroodpornych kokilkach bądź w mini foremkach. Babeczki bananowe z poniższego przepisu są bardzo sycące dzięki czemu i świetnie smakują do porannej kawy.
Składniki:
- 75 g masła
- 125 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 banany
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z cukrem kryształem i waniliowym, dodaj jajko, przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj zblendowane na gładką masę banany. Ciasto wyjdzie gęste, kleiste.
Ciasto nakładaj do przygotowanych kokilek (wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą) do 3/4 wysokości naczynek. Na wierzch możesz położyć cienki plasterek banana.
Piecz w 170 º C przez 30- 40 minut (podany czas zależy od wielkości naczynia oraz rodzaju piekarnika w jakim będziesz piec).
Dodaj komentarz