Mini pączki z waniliowego serka homogenizowanego
Bardzo smaczne, szybkie i łatwe do wykonania mini pączki na bazie homogenizowanego serka waniliowego zaczerpnęłam z bloga „Wypiecz Wymaluj”. W swoim składzie nie zawierają cukru.
Można je jeść na wiele sposobów np. sout’e lub cukrem pudrem. Moim faworytem jest posypka z cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu, tak jak proponuje autorka wspomnianego bloga. Gorąco polecam 🙂
Składniki:
Na pączki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 litra oleju do głębokiego smażenia
Posypka:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Serek roztrzep z jajkami za pomocą rózgi kuchennej, a następnie dodaj przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połącz wszystkie składniki tak aby powstała jednolita masa.
Za pomocą łyżeczki namoczonej wcześniej w tłuszczu nakładaj porcje ciasta na rozgrzany olej. Smaż je na złoty kolor i gotowe odkładaj na serwetki w celu odsączenia. Cieplutkie obtaczaj w samym cukrze pudrze bądź z dodatkiem cynamonu.
Dodaj komentarz