Miód z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to najważniejszy składnik dzisiejszego przepisu. Mimo iż dostępny jest niemal wszędzie (na polach, łąkach, w przydomowych ogródkach czy miedzy blokami) staram się zrywać kwiaty kwitnące z dala od drogi (tak by były jak najmniej przesiąknięte spalinami). Zawsze wybieram kwiaty dorodne, pełne, wyłącznie żółte bez łodyg. Z jednej podanej porcji (300 kwiatów) wychodzi niewielka ilość słoiczków dlatego zawsze robię podwójną. Miód z mniszka ratuje nas zimową porą wspomagając leczenie przeziębienia czy chorób gardła jednocześnie poprawiając naszą odporność. Miodzik ten ułatwia trawienie, pobudza apetyt niejadków, wspomaga leczenie miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości i reumatyzmu.

Często miód z mniszka lekarskiego stosujemy jako zamiennik cukru do herbaty.

miod_z_mlecza_2

Składniki:

  • 300- 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka
  • 1 litr wrzątku
  • 2 cytryny
  • 1,5 kg cukru

Przygotowanie:

Zerwane kwiaty rozłóż na jakiś czas na stole, żeby pouciekały z nich wszystkie zwierzątka- mowa o mrówkach i robaczkach wszelakiej maści. Następnie zalej je 1 litrem wrzącej wody. Dodaj do tego wcześniej sparzane, pokrojone w kostkę cytryny i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 15 minut. Odstaw na 24 h w chłodne miejsce. Po tym czasie wyciśnij sok przez pieluchę i dodaj do niego cukier. Na bardzo wolnym ogniu gotuj przez 1,5 h do uzyskania konsystencji miodziku. Gorący wlej do słoików. Zakręć i odwróć do góry dnem aż do ostygnięcia.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *