Muffiny Św. Mikołaja

Przepis na wyjątkowo świąteczne muffiny św. Mikołaja

W grudniu kiedy to na jego początku przychodzi św. Mikołaj, a w drugiej jego połowie Aniołki podrzucają prezenty pod choinkę nie może zabraknąć przepisu, na muffiny. Ale to nie byle jaki przepis na muffiny. To muffiny Św. Mikołaja. Dzięki tej recepturze podkreślicie grudniowe wydarzenia a to za sprawą ich czerwono-białej kolorystyki, która ewidentnie kojarzy się ze strojem Św. Mikołaja. 

muffiny

Przy tworzeniu tych muffiny zaangażujcie swoje pociechy. Możecie je wspólnie przystroić dodając oczy i brodę dzięki czemu faktycznie wystylizujecie je na muffinkowe Mikołaje 🙂

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • Po szczypcie mielonego anyżu i goździków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1 jajko
  • Opakowanie śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 SZT. Śmietan Fix
  • ewentualnie bezy do przystrojenia (http://panipanidomu.pl/domowe-bezy/)

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąki przesiej przez sito i wymieszaj z cukrem, przyprawami (anyżek i goździki), proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Do miseczki wlej mleko, jogurt, jajko oraz stopione masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem. W trakcie mieszania małymi porcjami dodawaj wcześniej wymieszane, sypkie składniki.

Formę na muffiny wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto nakładaj łyżką we wgłębienie formy. Piecz około 20 minut w 190 º C ( pamiętaj aby kontrolować wypiek, gdyż podany czas może się różnić w zależności od wielkości foremek).

Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę (wcześniej schłodzoną w zamrażalniku) wraz z śmietan Fix-em ubij na sztywną pianę. Kiedy będzie gotowa przesiej do niej cukier puder i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Gotową śmietanę rozprowadź na wierzchu muffin.

Przetestuj inne przepisy na sprawdzone wypieki:

Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta Tina ” Wigilia i święta” 2013 r.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *