Panna cotta

Panna cotta – delikatny, na bazie śmietany deser znajdujący swój początek we Włoszech.

panna cotta

Składniki na 3- 4 osób

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g świeżych malin
  • 100 g świeżych jagód
  • 6 łyżek polewy malinowej do lodów
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Śmietanę przelej do garnka.
Wsyp do niej 2 łyżki cukru i podgrzewaj do momentu kiedy będzie ciepła (nie gotuj).
Ściągnij naczynie z ognia.
Dodaj żelatynę i intensywnie mieszaj do rozpuszczenia.
Gdy śmietana ostygnie rozlej ją do kompotierek i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Przygotuj talerzyki polewając po nich polewę.

Kiedy deser zastygnie przełóż go z foremek na talerzyk.
W tym celu zanurzaj foremki pojedynczo w ciepłej wodzie uważając aby nie zalać kremu.

Na koniec udekoruj deser malinami, jagodami oraz listkami mięty.

 

Inspiracja/ Źródło przepisu: Gazeta Claudia

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *