Papka marchewkowa dla dzieci (po 4 m. ż.)
Z dniem dzisiejszym na naszym blogu pojawia się nowa kategoria. Kategoria pt.: ” Dla dzieci”. Jej powstanie ma związek z rozpoczęciem rozszerzania diety naszego synka. Na początku będą to dania proste z czasem zaczniemy je urozmaicać. Papka marchewkowa jest pierwszym daniem jakie pragniemy przedstawić, i która już podbiła brzuszek naszej pociechy. Po ugotowaniu jest ona dobrze trawiona przez dziecięcy układ pokarmowy, jak również ma delikatny smak. Przez pierwsze dni maluszek zje raptem 2-3 łyżeczki tego nowego dla niego smaku, a rodzice powinni w tym czasie bacznie obserwować reakcję organizmu.
Najważniejsze, to mieć marchewkę ze sprawdzonego źródła. Może to być znajomy dostawca lub sklep ekologiczny.
Składniki:
- 2 marchewki
- Pół łyżeczki masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 4 łyżki wywaru spod marchewki
Przygotowanie:
Marchewkę obierz, dokładnie wymyj i pokrój na drobne kawałki.
Ugotuj na parze do miękkości, a następnie zblenduj na gładkie puree wraz z wodą spod gotowanej marchewki.
Na koniec dodaj wybrany przez siebie tłuszcz. Po ostudzeniu podaj maluszkowi.
Przez pierwsze kilka razy maluszek ma jedynie posmakować, a nie najeść się. Dopiero po jakimś czasie, gdy będziesz wiedzieć że dziecko dobrze reaguje na dany pokarm możesz podawać mu większą ilość, bądź całą porcję.
Posiłku nie doprawiamy cukrem, a tym bardziej solą.
Dietę dziecka należy rozszerzać po ukończeniu przez niego 6 m. ż. przy karmieniu naturalnym, po 4 m. ż. przy karmieniu sztucznym lub indywidualnie jak zaleci lekarz.
Dodaj komentarz