Penne z brokułem

Penne z brokułem to przepis totalnie spontaniczny. Powstał ze składników, które aktualnie posiadałam w lodówce. Wyszedł tak dobry, że w przeciągu krótkiego czasu powtarzałam go kilkakrotnie ciągle nie mogąc się nadziwić, że coś co powstało w przeciągu chwili może być tak smaczne.

penne-z-brokulem-2

Składniki:

  • Opakowanie makaronu Penne
  • Brokuł
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 200- 250 ml śmietany 30 %
  • 10 dag sera żółtego
  • Szklanka wody
  • 3- 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • Parmezan

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę przez około 5- 7 minut. Dodaj marchewkę startą na tarce na grubych oczkach. Brokuła opłucz i podziel na mniejsze różyczki. Dodaj do pozostałych dwóch warzyw.Posól, zalej wodą i duś pod przykryciem do miękkości lub ugotuj w szybkowarze. Tak aby brokuł był mocno miękki. Dodaj śmietanę i starty na grubych oczkach żółty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką do smaku.

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu. Połącz z sosem z warzywami. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z parmezanem.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *