Penne z tuńczykiem

Przepis na makaron Penne z tuńczykiem to kolejna, kulinarna pozycja z kuchni włoskiej, którą możecie wypróbować. Gorąco polecamy!

Pan i Pani Domu:)

penne z tunczykiem

Składniki:

  • 500 g makaronu Penne
  • 2 szt. czerwonej cebuli średniej wielkości
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ dużej czerwonej papryki lub 1 cała mała
  • 1 duży pomidor
  • ¾ szklanki wytrawnego białego wina
  • 260 g tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie:

Na rozgrzaną z wykorzystaniem oliwek z oliwek patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wszystko smaż przez chwilę.

Do pozostałych składników dolej białe wino i odczekaj chwilę nadal smażąc aby odparowało.

Następnie dodaj odsączonego tuńczyka i podgrzewaj chwilkę według uznania.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie zahartuj.

Przygotowanym  sosem polej makaron i podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.

5 Comments

  • whtran

    jeśli smakuje tak jak wygląda, no to cymes

  • moja pasja smaku

    Ojjjj uwielbiam ten makaronik 🙂

    Pozdrawiam ciepło 🙂

  • Louise~~

    A czy może być bez tego wina i w ogóle bez żadnego alkoholu? 😮

    • Pan i Pani Domu

      Witaj. Oczywiście możesz pominąć alkohol. Wino zostało zastosowane w celu delikatnego podniesienia smaku ale jego brak nie wpłynie negatywnie na jakość potrawy.

  • makronni

    alkohol z wina i tak prauje, przepis super ja zrobiłem co prawda w tuńczykiem w oleju (jakiś słonecznikowy miałem princesa chyba) i powiem Wam niczego sobie wyszło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *