pesto z bazylii

Pesto z bazylii

Przepis na pesto z bazylii

Genua- stolica Lugirii w północno- zachodnich Włoszech to miejsce, z którego wywodzi się pesto. Dzięki  połączeniu kilku prostych składników możemy poznać smak pochodzący z regionu położonego między morzem, a górami. Poniżej prezentujemy Wam sprawdzony przepis, który nigdy nas nie zawiódł. Jeżeli do tej pory nie próbowaliście gorąco polecamy. 

pesto z bazylii

Składniki:

  • 100 g bazylii ( ok.3-4 doniczki)
  • 55 g orzeszków pinii lub słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 20-30 ml oleju rzepakowego
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą w moździerzu lub za pomocą blendera kielichowego. Przygotowana masa powinna mieć w sobie drobinki składników. Na sam koniec dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dolej jeszcze oliwy.

Tak przygotowany produkt przełóż do  słoiczka i  zalej odrobiną oliwy ( zapobiegnie to psuciu się i brązowieniu), zakręć i przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu.

Inne polecane przepisy:

4 Comments

  • Anna

    Pycha!!!

  • kal.

    a przechowywanie? zastanawiam się, ile najdłużej może wytrzymać domowe pesto albo jak je zakonserwować..

    • Pan i Pani domu

      Witaj „kal.” na blogu. W odpowiedzi na twoje pytanie z naszych obserwacji pesto najlepiej przechowywać w lodówce maksymalnie do miesiąca czasu. Jeżeli chcesz je zakonserwować, najlepszym sposobem jest pasteryzacja w malutkich słoiczkach. Drugim sposobem jest umieszczenie pesto w małych, plastikowych pojemniczkach i zamrożenie ich. Mamy nadzieję, że nasze wskazówki będą pomocne 🙂 .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *