Pieczone pierożki z soczewicą

Pieczone, złote pierożki z soczewicą idealne na zimno.

pierogi_z_ziemniakami_i_soczewica

pierogi_z_ziemniakami_i_soczewica_2

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli i mąka do podsypania

Na farsz:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 jajko- ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oleju
  • suszony majeranek
  • sól i pieprz

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka do posmarowania

Przygotowanie:

Soczewice zalej w garnku letnią wodą i mocz przez całą noc.
Kolejnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie z niewielką ilością soli, aż będzie miękka.

Ziemniaki obierz i ugotuj również do miękkości.

W czasie, gdy składniki na farsz będą się gotować przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Dodaj jajko i wlej wodę. Z tych składników zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już wyrobione owiń je szczelnie folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Miękkie i ziemniaki i soczewicę zmiel. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na złoty kolor na oleju. Jajko na twardo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj wraz z cebulą do ziemniaków z soczewicą. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

Ciasto, uprzednio schłodzone podziel na kilka małych porcji. Każdą z nich rozwałkuj (podczas wałkowania pozostałe trzymaj w folii, tak aby nie schły). Za pomocą szklanki wykrawaj koła i na każde z nich nakłądaj porcję farszu. Pozlepiaj brzegi tak jak pierożki.

Gotowe pierogi układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj je jajkiem połączonym z mlekiem i piecz w rozgrzanym 180 º C piekarniku przez 20- 25 minut.

Inspiracja/źródło przepisu: Gazeta Naj ” WIGILIA I ŚWIĘTA” 2013 r.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *