Apple pie – amerykańska szarlotka
Przepis na apple pie
Z tego przepisu dowiesz się:
Jaki jest przepis na amerykańską szarlotkę?
Jakich składników potrzebujesz aby przygotować szarlotkę w stylu amerykańskim?
Jak udekorować apple pie aby oddawało swój amerykański charakter?
Jaka forma do apple pie jest najlepsza?
Już od dłuższego czasu chcieliśmy przygotwać apple pie w stylu produkcji filmowych z Hollywood. Ostatnio w nasze ręce trafił przepis którym chcielibyśmy się z wami podzielić. Szarlotka amerykańska powstała z tego przepisu nie smakuje tak jak nasze rodzime wypieki natomiast wyróżnia się ciekawym balansem pomiędzy słodyczą jabłek i delikatnie słonego ciasta. Nam przepis przypadł do gustu i na pewno nie raz szarlotka american pie zagości na naszym stole.
Składniki na apple pie:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej tortowej
- 330 g schłodzonego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- ok. 140-160 ml zimnej wody
Nadzienie:
- 5 – 6 dużych jabłek (tak aby jabłka wypełniały całą foremkę z delikatna górką)
- 30 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- cynamon- dla tych co lubią
Przygotowanie:
Masło pokrój w kostkę i włóż na 5 minut do zamrażalnika.
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj schłodzone masło i wyrób za pomocą robota kuchennego lub miksera używając do tego haków do wyrabiania ciasta. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie do momentu, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj 140 ml bardzo zimnej wody i tak długo miksuj lub wyrabiaj ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeżeli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć dodaj jeszcze odrobine zimnej wody.
Zagniecione ciasto uformuj w kulę, spłaszcz dłonią i wstaw do lodówki przykrywając wcześniej folią spożywczą, na minimum 2h.
Przygotuj formę o średnicy 23-26 cm. Nasmaruj ją masłem lub margaryną i wyłóż papierem do pieczenia.
Kiedy ciasto się chłodzi przygotuj nadzienie na jabłecznik amerykański. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cieniutkie plasterki i wymieszaj z mąką.
Ciasto podziel na dwie części. Jedna z nich rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na placek o grubości 2-3 mm. Przełóż ciasto do formy i uformuj spód ciasta, a następnie wyłóż wszystkie jabłka. Jabłka posyp cukrem.
Drugą połowę ciasta również rozwałkuj na placek o grubości 2- 3 mm i potnij na paski o grubości 2 cm. Tak przygotowane paski ułóż na wierchu jabłek tworząc kratkę. Nadmiar ciasta w postaci wystających końcówek obetnij, a brzegi dobrze sklej dociskając palcami.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni i piecz przez 15 minut (ustawienie piekarnika góra- dół). Po tym czasie zmniejsz temperaturę grzania na 190 stopni i piecz przez kolejne 50 minut przykrywając górę ciasta folią aluminiową.
Gotowe ciasto powinno mieć złoto- brązowy kolor. Jeżeli jest zbyt blade, ściągnij folię i przytrzymaj w piekarniku jeszcze kilka minut aby się zarumieniło odpowiednio.
Powyższy przepis znaleziony na blogu Domowe Wypieki.
Twoja szarlotka wygląda pięknie. Muszę koniecznie spróbować zrobić ją w takiej wersji, bo u mnie wszyscy od zawsze zajadają się szarlotkami, ale amerykańskiej wersji jeszcze nie robiłam:D