Babeczki czekoladowe

Chcąc zaspokoić rządzę słodyczy w nowym roku postanowiłam wypróbować przepis na babeczki czekoladowe. Ciężkie ciasto wraz z delikatnym kremem czekoladowym doskonale się uzupełniają tworząc pyszną, aczkolwiek bardzo słodką babeczkę.

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 350 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 400 ml mleka
  • 100 ml soku wiśniowego
  • 2 jajka
  • 180 ml oleju słonecznikowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Krem czekoladowy:

  • 250 g śmietanki 36%
  • 250 g cukru brązowego
  • 125 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, kakao, mleko, sok wiśniowy, jajka , olej i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przełóż do foremek i piecz ok. 20 min. w temperaturze 200 st. C. Ciasto nie wyrasta, więc możesz zalać prawie całe foremki.

Następnie przygotuj krem. Śmietankę podgrzej z cukrem, dodaj do tego masło i czekoladę w kawałkach. Wszystko razem mieszaj, aż się rozpuści na małym ogniu. Pozostaw do ostudzenia

Na koniec babeczki udekoruj kremem i wiśniami. My użyliśmy wisienek z nalewki.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *