Babeczki czekoladowe
Chcąc zaspokoić rządzę słodyczy w nowym roku postanowiłam wypróbować przepis na babeczki czekoladowe. Ciężkie ciasto wraz z delikatnym kremem czekoladowym doskonale się uzupełniają tworząc pyszną, aczkolwiek bardzo słodką babeczkę.
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 350 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 400 ml mleka
- 100 ml soku wiśniowego
- 2 jajka
- 180 ml oleju słonecznikowego
- 2 opakowania cukru waniliowego
Krem czekoladowy:
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g cukru brązowego
- 125 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kakao, mleko, sok wiśniowy, jajka , olej i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przełóż do foremek i piecz ok. 20 min. w temperaturze 200 st. C. Ciasto nie wyrasta, więc możesz zalać prawie całe foremki.
Następnie przygotuj krem. Śmietankę podgrzej z cukrem, dodaj do tego masło i czekoladę w kawałkach. Wszystko razem mieszaj, aż się rozpuści na małym ogniu. Pozostaw do ostudzenia
Na koniec babeczki udekoruj kremem i wiśniami. My użyliśmy wisienek z nalewki.
No Reviews
Dodaj komentarz