Babeczki z masą śmietankową z mascarpone
Delikatna masa śmietankowa z mascarpone w połączeniu z kruchym ciastem tworzą pyszne, rozpływające się w ustach babeczki. Babeczki z masą mascarpone są szybkie i proste w przygotowaniu – każdy sobie poradzi.
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 2 żółtka
masa:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 kopiata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
ciasto:
Do miseczki przesiej mąkę i cukier. Następnie dodaj masło i wbij żółtka. Całość wyrób na gładkie ciasto. Kiedy będzie gotowe uformuj kulkę i włóż do lodówki na 20 minut.
Po określonym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wykrawaj z niego koła, którymi wylepiaj swoje foremki. Tak przygotowane piecz ok. 17-20 minut we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.
masa:
Do mascarpone dodaj cukier waniliowy i puder. Całość dokładnie wymieszaj.
W osobnej miseczce ubij na sztywno, wcześniej schłodzoną w zamrażalce śmietankę. Kiedy będzie gotowa połącz ją delikatnymi ruchami z kremem mascarpone.
Gotową masą wypełniaj wystudzone foremki z ciasta i dekoruj wg. upodobania.
Gotowe wstaw do lodówki na ok. godzinę przed podaniem.
Smacznego!
Śliczne maleństwa 🙂
Ja bym dała jeszcze jakichś owoców. Albo czekolady 😉