Babeczki z masą śmietankową z mascarpone

Delikatna masa śmietankowa z mascarpone w połączeniu z kruchym ciastem tworzą pyszne, rozpływające się w ustach babeczki. Babeczki z masą mascarpone są szybkie i proste w przygotowaniu – każdy sobie poradzi.

babeczki-z-masa-smietankowa-z-mascarpone

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka

masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

ciasto:

Do miseczki przesiej mąkę i cukier. Następnie dodaj masło i wbij żółtka. Całość wyrób na gładkie ciasto. Kiedy będzie gotowe uformuj kulkę i włóż do lodówki na 20 minut.

Po określonym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wykrawaj z niego koła, którymi wylepiaj swoje foremki. Tak przygotowane piecz ok. 17-20 minut we wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.

masa:

Do mascarpone dodaj cukier waniliowy i puder. Całość dokładnie wymieszaj.

W osobnej miseczce ubij na sztywno, wcześniej schłodzoną w zamrażalce śmietankę. Kiedy będzie gotowa połącz ją delikatnymi ruchami z kremem mascarpone.

Gotową masą wypełniaj wystudzone foremki z ciasta i dekoruj wg. upodobania.
Gotowe wstaw do lodówki na ok. godzinę przed podaniem.

Smacznego!

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *