Babka kawowa z czekoladą
Sezon wypieków Wielkanocnych uważam za otwarty. Wszystko za sprawą babki o delikatnej nutce kawowej z kawałkami czekolady. Babka kawowa z czekoladą ma cudowną konsystencję. Nie jest bowiem za sucha czy zbyt wilgotna. Jest dosłownie idealna, a dzięki znajdujących się w niej kawałkom czekolady odznacza się wyważoną nutą słodyczy.
Składniki:
- 300 g maki tortowej
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 100 g miękkiego masła (zwrocie uwagę ile gramów ma kostka masła- coraz częściej ma 170g, a nie 200 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g śmietany 12 lub 18 %
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w niewielkiej ilości wody)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g pokruszonej czekolady mlecznej
- Cukier puder do posypania
- 4 kostki startej czekolady lub polewa czekoladowa
- szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna piane. Ubijając dosypuj cukier (tylko połowę czyli 125 g) do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Masło utrzyj z resztą cukru (pozostałe 125 g) oraz cukrem waniliowym. Ucierając dodawaj kolejno żółtka, śmietanę oraz kawę. Następnie dodawaj ubitą z białek pianę na zmianę z przesianymi przez sitko mąką i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodaj pokruszoną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Formę na babkę natłuść i oprósz bułką tartą i przełóż do niej ciast. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.
Końcowy czas pieczenia jest zależny od wykorzystywanych przez Ciebie funkcji pieczenia np. termoobieg, a także rodzaju formy. Dlatego też warto w trakcie pieczenia sprawdzać patyczkiem wilgotność ciasta.
Inspiracja/ źródło przepisu: Gazeta Rewia
Dodaj komentarz