Babka kokosowa przekładana

Babka kokosowa przepis na wielkanocny przysmak.

Wielkanocne babki na pierwszy rzut oka niewiele się od siebie różnią:) Babka kokosowa to przykład na to, że babka wcale nie musi być nudna w swoim wyglądzie. Wystarczy odrobiona słodkiej masy budyniowej zrównoważona dżemem porzeczkowym o kwaskowatym smaku.

babka kokosowa przekladana 1

Składniki:

  • 30 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 6 jajek
  • 3 dag wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 2-3 łyżeczku cukru domowego wyrobu)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 28 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • dżem porzeczkowy
  • biała czekolada

Przygotowanie:

Zmiksuj 20 dag masła z 20 dag cukru, żółtkami i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą. Do całości dodaj mąkę z proszkiem i wiórki kokosowe. Ciasto wlej do formy z kominem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 º C przez 50 minut lub do suchego patyczka. Tak upieczona babkę ostudź.

Budyń ugotuj na mleku (250 ml) z resztą cukru, ostudź i zmiksuj z pozostałym masłem.

Babkę przekrój na 3 blaty, a następnie przełóż dżemem oraz kremem budyniowym. Schłódź i polej rozpuszczoną czekoladą.

babka kokosowa przekladana 2

Zobacz również inne przepisy kulinarne na babki wielkanocne na naszym blogu:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *