Barszcz czerwony

Barszcz czerwony, który może zostać przygotowany na wiele sposobów zawsze znajdzie swoich odbiorców. Doskonale nadaje się jako zupa w zwykły dzień, jak również danie imprezowe lub świąteczne.  Najczęściej podaje się go z uszkami, krokietem lub pasztecikami, jajkiem czy też czerwonym grochem.

barszcz czerwony

Składniki:

  • Buraki ćwikłowe- 3-5 szt. ( w zależności od wielkości)
  • Liście botwinki wraz z łodygami – 7-10 szt. – w sezonie
  • Włoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
  • 5 szt. grzybów suszonych (najlepiej podgrzybek lub prawdziwek)
  • Jabłko- 1/4 szt.
  • Sól
  • Pieprz w granulkach
  • 4 szt. liścia laurowego
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 łyżki koncentratu buraczanego
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 18%
  • Cytryna- do smaku

Przygotowanie:

Grzyby namocz w wodzie i pozostaw na noc.

Do garnka wlej 2,5 l wody, dodaj obrane i pokrojone w paski buraki, botwinkę, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj namoczone wcześniej i wypłukane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko razem gotuj ( ok. 1h), aż do miękkości warzyw.

Dodaj koncentrat buraczany, wyciśnij troszkę cytryny ( tak aby barszcz miał delikatnie kwaskowaty smak).

Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem  do smaku.

Pamiętaj! Najlepszym sposobem, aby śmietana (mowa o śmietanie 18%) nie zważyła się, to hartowanie. Do osobnego naczynia ze śmietaną dodawaj stopniowo gorącej zupy, aż całość będzie letnia i mocno płynna. Dopiero wtedy dodaj do zupy. .

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *