Barszcz czerwony
Barszcz czerwony, który może zostać przygotowany na wiele sposobów zawsze znajdzie swoich odbiorców. Doskonale nadaje się jako zupa w zwykły dzień, jak również danie imprezowe lub świąteczne. Najczęściej podaje się go z uszkami, krokietem lub pasztecikami, jajkiem czy też czerwonym grochem.
Składniki:
- Buraki ćwikłowe- 3-5 szt. ( w zależności od wielkości)
- Liście botwinki wraz z łodygami – 7-10 szt. – w sezonie
- Włoszczyzna – 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
- 5 szt. grzybów suszonych (najlepiej podgrzybek lub prawdziwek)
- Jabłko- 1/4 szt.
- Sól
- Pieprz w granulkach
- 4 szt. liścia laurowego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżki koncentratu buraczanego
- 3 łyżki śmietany 30% lub 18%
- Cytryna- do smaku
Przygotowanie:
Grzyby namocz w wodzie i pozostaw na noc.
Do garnka wlej 2,5 l wody, dodaj obrane i pokrojone w paski buraki, botwinkę, cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. Dodaj namoczone wcześniej i wypłukane grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko razem gotuj ( ok. 1h), aż do miękkości warzyw.
Dodaj koncentrat buraczany, wyciśnij troszkę cytryny ( tak aby barszcz miał delikatnie kwaskowaty smak).
Na koniec dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pamiętaj! Najlepszym sposobem, aby śmietana (mowa o śmietanie 18%) nie zważyła się, to hartowanie. Do osobnego naczynia ze śmietaną dodawaj stopniowo gorącej zupy, aż całość będzie letnia i mocno płynna. Dopiero wtedy dodaj do zupy. .
Dodaj komentarz