Ciasteczka świąteczne
Kruche ciasteczka świąteczne – idealne na każde Święta.
Poniższy przepis na ciasteczka świąteczne skutecznie sprawdza się w naszym domu już od dobrych kilku lat. Dotychczas ich przygotowaniem zajmowała się siostra Pana domu. W tym roku postanowiliśmy sami je upiec. Potraktowaliśmy to jak wyzwanie, ponieważ chcieliśmy aby wyszły równie smaczne jak i jej. Ich smak możecie sami ocenić przygotowując przepis i postępując wg. wytycznych natomiast w naszym mniemaniu są perfekcyjne.
Świąteczne ciasteczka muszą być słodkie i delikatne w konsystencji. Nie powinny być duże aby się nimi nie przejadać i w pełni delektować się ich smakiem. Właśnie takie są te kruche ciasteczka.
Zaprezentowany przez nas przepis na ciasteczka świąteczne jest niezwykle uniwersalny. My przedstawiliśmy go w wersji świątecznej i dedykowanej dla okresu Wigilii i Sylwestra. Śmiało możesz użyć go na Walentynki wycinając zamiast gwiazdek serduszka.
My przygotowując ciasteczka zastosowaliśmy dżem porzeczkowy ale równie dobrze możecie stworzyć ciasteczka z dżemem malinowym czy wiśniowym.
Składniki na ciasteczka świąteczne:
- 250 g mąki tortowej
- 170 g masła (miękkie, o temperaturze pokojowej)
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego-przetartego przez sitko (lub innego wg. uznania)
- cukier puder do posypki
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sitko (dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste), dodaj cukier puder, pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zagnieć i odstaw na ok. 1 godzinę pod przykryciem (najlepiej niech to będzie lniana ściereczka).
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2- 3 mm. Wycinaj z niego małe okręgi – jedne gładkie i drugie do pary z wyciętym na środku wzorkiem. W naszym przypadku są to gwiazdki przy czym mogą to być również serduszka lub kwiatki – pełna dowolność, która może zależeć od okazji.
Przygotowane okręgi piecz na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 150 º C do momentu uzyskania złotego koloru. Gotowe odstaw na 24 h bez przykrycia w celu „odparowania”.
Warstwy dolne i górne (te ze wzorkiem) łącz ze sobą poprzez posmarowanie dolnej części dżemem i nałożenie na nią wierzchu. Gotowe ciasteczka świąteczne posyp cukrem pudrem.
Z jednej porcji wychodzi około 50 gotowych ciasteczek.
Potrzebujesz więcej przepisów na kruche ciasteczka? Skorzystaj z innych dostępnych na blogu.
- Marta
Super wyglądają 🙂 Ile wychodzi sztuk z tego przepisu?
- Pan i Pani Domu
Witaj Marto. Wszystko zależy od tego czym będziesz je wycinała. W naszym przypadku użyliśmy kieliszka i wyszło ok 60-70 ciasteczek.
- Koszyk
Ciasteczka prezentują się obłędnie. Długi czas poszukiwałam przepisu na pyszne kruche i je znalazłam. Dziękuję za znakomity przepisy ciasteczka udały się idealnie i smakowały całej mojej rodzinie.
- Małgorzata
Nie mam takiej foremki na małe gwiazdki ,więc zrobię kółeczko a przy okazji trening przed świętami ,a gdyby dodał ciut kakao lub/i cynamon?
- Pan i Pani Domu
Małgosiu, cynamon na pewno doda smaku i podkreśli świąteczny klimat. Kakao może być już zbyt ciężke. Daj znać jak wyszło i czego finalnie użyłaś 🙂
Wyglądają świetnie, nietypowo jak na świąteczne ciasteczka. Ja zawsze robiłam renifery i choinki 😉