Ciasto bananowe
Przepis na ciasto bananowe
Ten przepis jest niesamowity! Uwielbiam banany same w sobie, ale gdy mogę z nich przygotować proste ciasto bananowe to czuję się jak w niebie. Do przygotowania poniższego przepisu potrzebujesz ok 10-15 minut. Tylko tyle wystarczy aby odpowiednio połączyć wszystkie składniki po czym ciasto jest gotowe do pieczenia w piekarniku (ok. 40-50 minut).
Gotowe ciasto bananowe jest idealnie wilgotne. Natomiast ma ono jeden minus – rozchodzi się szybciej niż powstawało.
Składniki na szybkie ciasto bananowe:
- 4 mocno dojrzałe banany
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka (rozbełtane)
- 3/4 szklanki cukru- może być brązowy
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i szczyptę soli. Dodaj cukier, rozbełtane w osobnym naczyniu jajka i przestudzone już masło. Wszystko razem wymieszaj za pomocą łyżki. Na koniec pokrój banany w półksiężyce i połącz je z ciastem.
Piecz w tortownicy (tortownicę wysmaruj tłuszczem, a na sam spód ułóż papier do pieczenia) o średnicy 26 cm w temperaturze 220 ° C przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 ° C i piecz przez 40 minut. Pod koniec tego czasu możesz sprawdzić czy patyczek wbijany w środek ciasta jest suchy. Jak tak to znaczy, że ciasto jest gotowe. Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika.
Gotowe ciasto posyp z wierzchu cukrem pudrem.
Inne przepisy na sprawdzone ciasta:
- Ciasto kasztanowe
- Ciasto buraczane
26 Komentarz
- Pan i Pani Domu
Zdecydowanie musisz 🙂 Jest pyszne!
- Kasia
Czy ciasto nie jest za suche? Żadnego płynu oprócz masła
- Aneta
Pyszne ciasto wyszlo. Dokładnie z tych składników. Trochę krótszy czas pieczenia w moim starym piekarniku.
- Mishicot
Potwierdzam, najlepsze ciasto bananowe, a do tego proste
- Sanndra
Wspaniałe! Jutro piekę kolejny raz, wychodzi też z mąką bezglutenową 🙂
- kasandra
ja gęste powinno wyjść czy może płynne? mnie wyszło dość gęste
- Magda
Robiłam już trzy razy. Ciasto przepyszne. Polecam wszystkim 🙂
- Jola
czy uda się z mąki orkiszowej lub owsianej?
- Izabela
Przepis petarda ! Ciasto puszyste !chrupiące ! Szybkie i proste i bardzo smaczne ! ~~~
- Ewelina
Robię już chyba 5ty raz ciasto z tego przepisu. Jest przepyszne i zawsze się udaje! Dziękuję ☺️
- ewa
Przepis trochę zmodyfikowałam:
1. Tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2. wiecej bananów
3. ja piekłam w tem. 180 stopni 40 minut zupełnie wystarczy
4. polałam lukrem- Pan i Pani Domu
Cześć Ewo! Twoja wersja brzmi również pysznie. Pomysł na lukier bardzo ciekawy. Pytanie czy nie był zbyt słodki?
- Oliwia
Czy ciasto urośnie ? Myślicie ze da radę przekroić je i wcisnąc tam jakiś krem np maskarpone ? żeby był niby torcik bananowy?
- Pan i Pani Domu
Witaj. Ciasto nieznacznie urośnie i to czy będzie nadawało się do przekrojenia (na wysokość) będzie głównie zależało od formy w jakiej będziesz piec ciasto. Sama konsystencja ciasta jest odpowiednia do przecięcia.
- Kasia
Bardzo dobry przepis.Dziękuję. Będę z niego korzystać.Wszystkim smakował.
- Nina Persson
Mam problem . Ja używam decylitr albo wazę Ile szklanka ma dekagramow maki?
- Marta
Czy banany można rozgnieść na papkę? Obawiam się że przy półksiężycach syn będzie je wydłubywać paluchem ☺
- Kate
Dzień dobry . Upieklam wczoraj to ciasto nie dodając sody, gdyż nie lubię jej posmaku . Dodał 2 łyżeczki proszk do pieczenia. Ciasto wyrosło piękne. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzilam . Pokroiłam i podałam rodzinie . I tu moje zaskoczenie. Ciasto pachnialo i smakowało proszkiem do pieczenia, nie można było go zjeść bo szczypało w język.
Nie poddałam się i zrobiłam jeszcze jedno. Tym razem dodałam mała łyżeczkę proszku . Ciasto wyrosło wspaniale . Smak mega.
Stąd moje pytanie , czy państwo do 2 szklanek maki dodają tak jak w przepisie 2 łyżeczki pdp i jeszcze łyżeczkę sody? Może w przepisie jest jakiś błąd ?
Pozdrawiam i dziękuję za przepis ( u mnie z zdecydowanie mniejszą ilością pdp😊) - Tatiana
Piękę to ciasto już drugi raz. Jest pyszne. W moim piekarniku łączny czas pieczenia to 40 min (10 min temp. 220 st, 30 min temp. 190 st). Dziękuję za przepis. Pięknie pachnie bananami w całym domu 😊
Ja ciasto bananowe robiłam jedynie w postaci chlebka bananowego i bardzo takie lubię. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis, wygląda bardzo smakowicie i bananowo 😉