Ciasto bananowe

Przepis na ciasto bananowe

Ten przepis jest niesamowity! Uwielbiam banany same w sobie, ale gdy mogę z nich przygotować proste ciasto bananowe to czuję się jak w niebie. Do przygotowania poniższego przepisu potrzebujesz ok 10-15 minut. Tylko tyle wystarczy aby odpowiednio połączyć wszystkie składniki po czym ciasto jest gotowe do pieczenia w piekarniku (ok. 40-50 minut). 

Gotowe ciasto bananowe jest idealnie wilgotne. Natomiast ma ono jeden minus – rozchodzi się szybciej niż powstawało.

 

Składniki na szybkie ciasto bananowe:

  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka (rozbełtane)
  • 3/4 szklanki cukru- może być brązowy
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia. W tym czasie do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i szczyptę soli. Dodaj cukier, rozbełtane w osobnym naczyniu jajka i przestudzone już masło. Wszystko razem wymieszaj za pomocą łyżki. Na koniec pokrój banany w półksiężyce i połącz je z ciastem.

Piecz w tortownicy (tortownicę wysmaruj tłuszczem, a na sam spód ułóż papier do pieczenia) o średnicy 26 cm w temperaturze 220 ° C przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190 ° C i piecz przez 40 minut. Pod koniec tego czasu możesz sprawdzić czy patyczek wbijany w środek ciasta jest suchy. Jak tak to znaczy, że ciasto jest gotowe. Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika.

Gotowe ciasto posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Inne przepisy na sprawdzone ciasta:

3 from 26 Reviews

26 Komentarz

  • Ania_S

    Ja ciasto bananowe robiłam jedynie w postaci chlebka bananowego i bardzo takie lubię. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis, wygląda bardzo smakowicie i bananowo 😉

  • Aneta

    Pyszne ciasto wyszlo. Dokładnie z tych składników. Trochę krótszy czas pieczenia w moim starym piekarniku.

  • Mishicot

    Potwierdzam, najlepsze ciasto bananowe, a do tego proste

  • Sanndra

    Wspaniałe! Jutro piekę kolejny raz, wychodzi też z mąką bezglutenową 🙂

  • kasandra

    ja gęste powinno wyjść czy może płynne? mnie wyszło dość gęste

    • Pan i Pani domu

      Droga Kasandro. Po połączeniu wszystkich składników ciasto faktycznie jest gęste więc wszystko z Twoim powinno być okay. Pozdrawiamy

  • Magda

    Robiłam już trzy razy. Ciasto przepyszne. Polecam wszystkim 🙂

  • Jola

    czy uda się z mąki orkiszowej lub owsianej?

    • Pan i Pani domu

      Witaj. My nigdy nie próbowaliśmy,ale nasi znajomi robią z różnymi mąkami i mówią że wychodzi bardzo dobrze.

  • Izabela

    Przepis petarda ! Ciasto puszyste !chrupiące ! Szybkie i proste i bardzo smaczne ! ~~~

  • Ewelina

    Robię już chyba 5ty raz ciasto z tego przepisu. Jest przepyszne i zawsze się udaje! Dziękuję ☺️

  • ewa

    Przepis trochę zmodyfikowałam:
    1. Tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2. wiecej bananów
    3. ja piekłam w tem. 180 stopni 40 minut zupełnie wystarczy
    4. polałam lukrem

    • Pan i Pani Domu

      Cześć Ewo! Twoja wersja brzmi również pysznie. Pomysł na lukier bardzo ciekawy. Pytanie czy nie był zbyt słodki?

  • Oliwia

    Czy ciasto urośnie ? Myślicie ze da radę przekroić je i wcisnąc tam jakiś krem np maskarpone ? żeby był niby torcik bananowy?

    • Pan i Pani Domu

      Witaj. Ciasto nieznacznie urośnie i to czy będzie nadawało się do przekrojenia (na wysokość) będzie głównie zależało od formy w jakiej będziesz piec ciasto. Sama konsystencja ciasta jest odpowiednia do przecięcia.

  • Kasia

    Bardzo dobry przepis.Dziękuję. Będę z niego korzystać.Wszystkim smakował.

  • Nina Persson

    Mam problem . Ja używam decylitr albo wazę Ile szklanka ma dekagramow maki?

  • Marta

    Czy banany można rozgnieść na papkę? Obawiam się że przy półksiężycach syn będzie je wydłubywać paluchem ☺

    • Marta

      Witaj. Nigdy tak nie próbowaliśmy, ale wydaje nam się, że nie powinno to wpłynąć na jakość wypieku. Banany widoczne na zdjęciu są wyeksponowane na potrzeby bloga a po zmieszaniu ich z całym ciastem idealnie wtapiają się w ciasto.

  • Kate

    Dzień dobry . Upieklam wczoraj to ciasto nie dodając sody, gdyż nie lubię jej posmaku . Dodał 2 łyżeczki proszk do pieczenia. Ciasto wyrosło piękne. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudzilam . Pokroiłam i podałam rodzinie . I tu moje zaskoczenie. Ciasto pachnialo i smakowało proszkiem do pieczenia, nie można było go zjeść bo szczypało w język.
    Nie poddałam się i zrobiłam jeszcze jedno. Tym razem dodałam mała łyżeczkę proszku . Ciasto wyrosło wspaniale . Smak mega.
    Stąd moje pytanie , czy państwo do 2 szklanek maki dodają tak jak w przepisie 2 łyżeczki pdp i jeszcze łyżeczkę sody? Może w przepisie jest jakiś błąd ?
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis ( u mnie z zdecydowanie mniejszą ilością pdp😊)

    • Marta

      Dzień dobry. Dziękujemy za komentarz. Faktycznie dodajemy proszek i sodę w ilości określonej w przepisie i dla nas jest w porządku. Cieszymy się, że po małych korektach udało się osiągnąć smak, który tak cieszy nas jak i wielu innych czytelników. Spróbujemy przy kolejnym pieczeniu zastosować się do pani sugestii i nie wykluczamy aktualizacji przepisu 🙂

  • Tatiana

    Piękę to ciasto już drugi raz. Jest pyszne. W moim piekarniku łączny czas pieczenia to 40 min (10 min temp. 220 st, 30 min temp. 190 st). Dziękuję za przepis. Pięknie pachnie bananami w całym domu 😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *