Ciasto drożdżowe z kruszonką
Podczas Świąt Wielkanocnych mieliśmy okazję skosztować pysznego ciasta drożdżowego, którego przygotowanie jest zaskakująco proste. Ciasto drożdżowe z kruszonką przypomina nam smaki młodości kiedy to babcia często robiła tego typu przysmaki. Pyszne wspomnienia 🙂
Składniki (ich kolejność jest BARDZO WAŻNA):
Ciasto:
- 10 dkg drożdży pokruszonych
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 całych jaj roztrzepanych widelcem
- szczypta soli
- 1 szklanka zimnego ,mleka
- 1 szklanka oleju
- 5 szklanek przesianej mąki tortowej
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki margaryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do dużej miski (w kolejności: drożdże, cukier kryształ, cukier waniliowy, jajka, sól, mleko, olej, mąka). Nie mieszaj tylko odstaw nakryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie wymieszaj wszystkie składniki ręcznie bądź korzystając z miksera (na małych obrotach) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto wlej do dużej formy (wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia).
Przygotuj kruszonkę wyrabiając mąkę, cukier i margarynę na jednolitą masę. Gotową rozkrusz na wierzch ciasta.
Tak przygotowane ciasto włóż do zimnego piekarnika i piecz przez ok. 1h ustawiając piekarnik na temperaturę 180 stopni.
No Reviews
Dodaj komentarz