Ciasto kawowe
Prawdopodobnie większość z Was uwielbia kawę! Dlatego też poniższy przepis jest dokładnie tym, który powinnyście wypróbować w swojej kuchni. Uwaga! Ciasto uzależnia podobnie jak kawa i równie dobrze smakuje kiedy jest popijana pysznym espresso :).
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Ciasto
- 225 g masła
- 225 g mąki żytniej lub pszennej tortowej (ja użyłam żytniej i Pan Domu był zachwycony smakiem)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 225 g drobnego cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej rozrobione z 2 łyżkami wody
Polewa:
- 100- 115 g białej czekolady
- 55 g masła
- 3 łyżki mleka
- 175 g cukru pudru
Forma do pieczenia: 26 x 15 cm lub 28 x 18 cm
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko do miski. Dodaj roztopione masło, cukier trzcinowy, jajka oraz przygotowana wcześniej kawę (wystudzoną). Dokładnie wymieszaj- ja użyłam miksera, pracując na najmniejszych obrotach.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Do tak przygotowanej blachy wylej ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 ⁰ C na 35- 40 minut.
W momencie, gdy ciasto będzie gotowe przygotuj polewę.
Czekoladę, masło i mleko połącz za pomocą kąpieli wodnej (miskę ustaw nad rondelkiem z gotująca się wodą) i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną polewę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Udekoruj kakao lub wiórkami czekoladowymi.
Inspiracja/ źródło przepisu: Książka „Przysmaki z czekolady”
3 Komentarzy
- Żaneta
Ja zamiast masła dałam odrobinę mleka i wyszło równie ładne i smaczne.
Kawowe ciasto to musi być pyszne!.pozdrawiam.