Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe przepis kulinarny:
Z tego wpisu dowiesz się:
– Jak krok po kroku odtworzyć genialny przepis na ciasto marchewkowe
– Poznasz składniki dzięki którym upieczesz ciasto marchewkowe wilgotne
– Dowiedz się w jakiej temperaturze i jak długo należy piec marchewkowe ciasto
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 szklanki marchewki startej na średniej tarce
- 6 jajek
- 1 i ½ szklanki cukru
- 1 i ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 3 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki rozkruszonej na kawałki czekolady gorzkiej
- szczypta soli
Opcjonalnie:
- 100 g gorzkiej czekolady do posypania na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij.
Gdy będą już sztywne – dodaj najpierw cukier, a następnie żółtka – dalej ubijając – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Kolejno mieszając ( drewniana łyżką) powoli wlej olej, dosypa marchewkę, czekoladę i wszystkie bakalie.
Przygotowane w całości ciasto przełoż na wysmarowaną olejem lub margaryną, posypaną bułką tartą blachę.
Na sam koniec możesz, ale nie musisz posypać ciasto posiekaną w kostkę gorzką czekoladą. Pięknie wygląda i dobrze smakuje.
Piecz około 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu ciasta możesz udekorować je cukrem pudrem :).
Inne przepisy na smaczne ciasta:
3 Komentarzy
- Monika
Ciasto pyszne, wyszła mi wprawdzie troszkę jaśniejsza wersja, ale polecam wszystkim:)
Ciasto naprawdę bardzo dobre, po godzinie zostało już tylko po nim wspomnienie i same okruszki 🙂