Domowe bezy

Bezy to słodki wypiek na który składa się białko i cukier. Kluczowym elementem przy tworzeniu tej wyjątkowej słodkości jest staranne oddzielenie żółtka od białek (nawet niewielka ilość żółtka spowoduje słabsze ubicie piany). Charakterystyczną cechą bez jest ich suszenie w piekarniku w niewielkiej temperaturze.

pyszne_bezy_2

pyszne_bezy

Składniki:

  • 4 białka (dokładnie oddzielone od żółtek)
  • 250 g cukru pudru
  • szczypta soli (nie będzie wyczuwalna i spowoduje szybsze i łatwiejsze ubicie białek)

Przygotowanie:

Do czystej i suchej miski wbij białka (wszelkie pozostałości na ściankach takie jak woda czy tłuszcz spowodują, że piana się nie ubije). Dodaj szczyptę soli. Całość zmiksuj na sztywną pianę.

Gdy piana będzie mocno sztywna tj. po odwróceniu do góry dnem miski zostanie ona na swoim miejscu, dodawaj pomalutku (łyżka po łyżce) cukier puder całość delikatnie mieszając.

Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów, gdyż beza urośnie.

Piecz w 110- 120 C w lekko uchylonym piekarniku przez około 1 h.

Długość wypieku i suszenia bez zależy od ich wielkości i rodzaju piekarnika. Dlatego obserwuj je w trakcie pieczenia i jeżeli uznasz, że czas pieczenia należy skrócić lub wydłużyć to tak zrób.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *