Faszerowane pieczarki
Pieczarki faszerowane – doskonała przystawka
Pieczarki nadziewane pastą jajeczną owinięte plastrami boczku świetnie nadają się na przystawkę bądź kreatywną propozycję na grilla. Nie są trudne w wykonaniu, a wyśmienity smak jest gwarantowany. Te mini pieczarkowe koreczki bo tak je można nazwać rozeszły się bardzo szybko.
Składniki:
- 18- 20 dużych pieczarek
- Łyżka soku z cytryny
- 2- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Łyżka masła
- Płaska łyżka bułki tartej
- Łyżka natki pietruszki
- 9- 10 długich plasterków boczku wędzonego
Przygotowanie:
Pieczarki obierz. Ich nóżki posiekaj na bardzo drobną kostkę. Kapelusze gotuj w całości przez 5 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny. Połowę z porcji oleju rozgrzej na patelni. Podsmaż na nim posiekane nóżki pieczarek i starte na drobnej tarce jajka. Podsmaż przez kilka minut, dodaj masło, bułkę i natkę. Dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez kilka minut. Gotową Pastą napełnij jedną z kapeluszy po czym przykryj go drugim. Następnie owijaj boczkiem.
Tak przygotowane przystawki spinaj wykałaczką i smaż na pozostałej części oleju.
5 Komentarz
- Pan i Pani Domu
Witaj Mopsiku u nas nas na blogu 🙂 Cieszymy się, że przepis przydał do gustu. Dodaliśmy już go do Twojej akcji. Pozdrawiamy.
- Kasia
Pieczarki przepyszne!!! Zawsze znikają pierwsze z półmiska. Polecam wszystkim
Znakomity sposób podania. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 🙂