Faworki ( chrust)

Faworki, chrust, chruściki to nazwy określające kruche ciasteczka. Popularne nie tylko w Polsce ale i w Niemczech oraz na Litwie.  Połączenie prostych składników w szybki sposób pozwala uzyskać przysmak o słodkim smaku. Delikatne, kruche i efektywne…

chrust

faworki

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 18%
  • 3 żółtka
  • Sól
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dag tłuszczu do smażenia
  • Bibuła do odsączania
  • 10 dag cukru pudru do posypania
  • Wanilia

Przygotowanie:

Składniki (mąka, śmietana, żółtka, szczypta soli oraz spirytus) wymieszaj, wyrób na jednolitą masę.

Spirytus lub ocet sprawują funkcje spulchniacza oraz nie pozwolą na nadmierne wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.

Otrzymane ciasto dobrze wybij wałkiem przez ok. 5 minut, aż do pojawienia się pęcherzyków.

Ciasto wałkuj partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką.

Krój nożem na paski o szerokości 3 cm, długości 10-15 cm. Każdy pasek nacinaj w środku wzdłuż na 3- 6 cm i z jednej strony przewijaj.

Zanim zaczniesz smażyć „ na dobre” zrób próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz wypłynie i szybko się zarumień możesz rozpocząć smażenie. Smaż z dwóch stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem.

Gotowe faworki odsączaj na bibule lub ręczniku papierowym, oprósz cukrem pudrem lub cukrem pudrem z wanilią.

Inspiracja/ źródło przepisu: ” Kuchnia Polska” Wydanie XXIX Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1989 r.

0 from 1 Review

1 Komentarz

  • Anna

    Faworki w jezyku wloskim frittelle popularne sa i w Itali!!!Choc nie wygladaja tak pieknie jak na waszym zdjeciu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *