Filet z pstrąga w sosie maślano-koperkowym

Przepis na filet z pstrąga w sosie maślanym

Połączenie pstrąga z sosem maślano-koperkowym z dodatkiem migdałów wydawałoby się dość ryzykowne jednak jego efektem jest niezwykle smaczne danie, które zalicza się do grona potraw do wykonania w tzw. 5 minut. Pstrąg dosłownie rozpływa się w ustach!

filet z pstrąga

Składniki:

  • Filet z pstrąga bez skóry- 3 szt.
  • Sol, pieprz cytrynowy
  • Cytryna
  • Mąka
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 70 g masła
  • 4 duże łyżki płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 peczek koperku

Przygotowanie:

Umyte i osuszone po myciu filety skrop delikatnie sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem cytrynowym po czym odstaw do lodówki na 2 h.

Następnie obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

W czasie smażenia w osobnym garnku rozpuść masło, dodaj migdały, pieprz, sok z połówki cytryny i posiekany na drobno koperek. Duś przez kilka minut, aż do uprażenia migdałów.

Pstrąga polej gorącym sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami.

Alternatywne przepisy kulinarne dla pstrąga:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *