Filet z pstrąga w sosie maślano-koperkowym
Przepis na filet z pstrąga w sosie maślanym
Połączenie pstrąga z sosem maślano-koperkowym z dodatkiem migdałów wydawałoby się dość ryzykowne jednak jego efektem jest niezwykle smaczne danie, które zalicza się do grona potraw do wykonania w tzw. 5 minut. Pstrąg dosłownie rozpływa się w ustach!
Składniki:
- Filet z pstrąga bez skóry- 3 szt.
- Sol, pieprz cytrynowy
- Cytryna
- Mąka
- Olej rzepakowy do smażenia
- 70 g masła
- 4 duże łyżki płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 peczek koperku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone po myciu filety skrop delikatnie sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem cytrynowym po czym odstaw do lodówki na 2 h.
Następnie obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W czasie smażenia w osobnym garnku rozpuść masło, dodaj migdały, pieprz, sok z połówki cytryny i posiekany na drobno koperek. Duś przez kilka minut, aż do uprażenia migdałów.
Pstrąga polej gorącym sosem i podawaj z pieczonymi ziemniakami i świeżymi pomidorami.
Alternatywne przepisy kulinarne dla pstrąga:
No Reviews
Dodaj komentarz