Golonka w piwie

Zapraszam do poznania jednego z ulubionych przepisów Pana domu jakim jest golonka w piwie.

golonka w piwie

Składniki:

  • Golonka przednia
  • Piwo
  • Liść laurowy- 5 sztuk
  • Czosnek- 4 duże sztuki
  • Marchewka- średniej wielkości
  • Pietruszka średniej wielkości
  • Seler- niewielki kawałek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Golonkę dokładnie wymyj, osusz i opal na ogniu. Następnie ponacinaj ją delikatnie, natrzyj solą i pieprzem oraz zgniecionym czosnkiem ( 4 duże ząbki czosnku). Tak przygotowaną włóż do naczynia żaroodpornego dodaj 5 listków laurowych i zalej całkowicie piwem. Odstaw na 2 h do marynowania. Po upływie tego czasu dodaj średniej wielkości marchewkę, pietruszkę i kawałeczek selera. Piecz najpierw pod przykryciem ok. 1.45 minut przewracając w trakcie. Na koniec aby uzyskać zarumienioną skórkę piecz ok. 15 minut bez przykrycia.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *