Indyk w cieście
Pierś indycza smażona w cieście w połączeniu z duszonymi dodatkami stanowi idealną propozycje rodzinnego obiadu.
Składniki dla 4 osób:
- 500 g piersi z indyka
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 300 g pieczarek
- 150 g szynki
- 2 średnie cebule
- łyżka śmietany 18 %
- tłuszcz do zmażenia
- Sól czosnkowa
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Przed przyrządzeniem dokładnie umyj mięso i odsącz.
Następnie pokrój je na nieduże plastry, które rozbij tłuczkiem. Ubite kawałki natrzyj solą czosnkową i pieprzem. Przygotowane mięso odstaw na 30 minut do lodówki.
Na ciasto zmiksuj mąkę, jajka, 2 łyżki oleju i 9 łyżek wody. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na ok. 3 łyżkach oleju. Kiedy cebula będzie już zarumieniona dodaj obrane i posiekane w plastry pieczarki. Po chwili smażenia podlej całość ½ szklanki wody i duś przez ok 20 minut. Na koniec dodaj szynkę i duś kolejne 5-8 minut. Dopraw solą, pieprzem i śmietaną.
Rozgrzej tłuszcz do smażenia.
Mięso maczaj w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem pieczarkowym.
Inspiracja/ źródło przepisu: Gazeta „Claudia”.
Dodaj komentarz