Indyk w cieście

Pierś indycza smażona w cieście w połączeniu z duszonymi dodatkami stanowi idealną propozycje rodzinnego obiadu.

indyk w ciescie
Składniki dla 4 osób:

  • 500 g piersi z indyka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 300 g pieczarek
  • 150 g szynki
  • 2 średnie cebule
  • łyżka śmietany 18 %
  • tłuszcz do zmażenia
  • Sól czosnkowa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Przed przyrządzeniem dokładnie umyj mięso i odsącz.

Następnie pokrój je na nieduże plastry, które rozbij tłuczkiem. Ubite kawałki natrzyj solą czosnkową i pieprzem. Przygotowane mięso odstaw na 30 minut do lodówki.

Na ciasto zmiksuj mąkę, jajka, 2 łyżki oleju i 9 łyżek wody. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Obraną cebulę drobno posiekaj i podsmaż na ok. 3 łyżkach oleju. Kiedy cebula będzie już zarumieniona dodaj obrane i posiekane w plastry pieczarki. Po chwili smażenia podlej całość ½ szklanki wody i duś przez ok 20 minut. Na koniec dodaj szynkę i duś kolejne 5-8 minut. Dopraw solą, pieprzem i śmietaną.

Rozgrzej tłuszcz do smażenia.
Mięso maczaj w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z sosem pieczarkowym.

Inspiracja/ źródło przepisu: Gazeta „Claudia”.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *