Jak przygotować ryż do sushi?

ryz-do-sushiWielokrotnie znajomi pytali nas jak gotujemy ryż do sushi i jak wygląda jego przygotowanie. Chcąc im pomóc postanowiliśmy umieścić nasz poradnik na blogu, z którego nie tylko oni będą mogli zapoznać się z przepisem ale także wszyscy inni, którzy tego potrzebują.

W przygotowaniu Sushi kluczowym składnikiem jest ryż. Musi on być krótko ziarnisty i klejący się. Najlepiej aby był to prawdziwy ryż do sushi i właśnie taki rekomendujemy. Jest on droższy od zamienników jednak czego się nie robi dla uzyskania idealnego smaku.

W Japonii czyli kraju gdzie Sushi znajduje swoje korzenie przygotowanie ryżu jest celebrowanym procesem, chociażby poprzez wachlowanie ryżu w celu jego ostudzenia. My pominiemy ten etap 🙂
Co będzie nam potrzebne do przygotowania idealnego ryżu do sushi?

  • Ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
  • Ocet ryżowy
  • Cukier

Sposób przygotowania ryżu do sushi:
Jeżeli zakupiłeś ryż do sushi w opakowaniu przygotuj go według instrukcji na opakowaniu jeżeli nie wykorzystaj nasz przepis.

  1. Ryż należy dokładnie opłukać aby na końcu uzyskać „czysty”, biały ryż. W tym celu do garnka wsyp ryż i zalej go zimną wodą. Mieszaj delikatnie ręką uważając aby nie połamać ziaren. Kiedy woda stanie się mętna wylej zawartość na sitko i opukaj pod bieżącą wodą. Cały proces powtarzaj kilkukrotnie do momentu kiedy woda w garnku będzie czysta.
    My płuczemy 1kg ryżu ok. 15 min.
  2. Po wypłukaniu, odstaw ryż w garnku z czystą wodą na 30 minut.
  3. Po 30 minutach opłucz ryż po raz ostatni.
  4. Do garnka nalej wodę (1,2 szklanki wody na szklankę ryżu) i dosyp przygotowany ryż.
    Uwaga! Nie należy solić wody. Sos, który dodajesz na końcu do ryżu nada odpowiedniego smaku.
  5. Ryż gotuj na małym ogniu, pod przykryciem ok. 12-15 min, często delikatnie mieszając aby cała woda została odparowana. Kiedy odparuje zgaś płomień i pozostaw pod przykryciem ok. 10 min.
  6. Przełóż ryż z garnka najlepiej do drewnianej miski.
    Zalej ryż sosem z octu ryżowego i cukru i dokładnie wymieszaj.
    Sposób jego przygotowania znajdziesz poniżej.
  7. Ryż przed lepieniem rolek musi ostygnąć.
    Uwaga! Nigdy nie lep sushi przy użyciu ciepłego ryżu.

Przygotowanie sosu:
Na 0,5 kg. ryżu stosujemy:

  • 7 łyżek octu ryżowego
  • 3,5 łyżki cukru oraz szczyptę soli.

Do octu dosyp cukier i całość podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż do momentu rozpuszczenia cukru. Nie doprowadź do wrzenia!

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *