Kulki rumowe

Wyjątkowo delikatne kulki rumowe

Rum od zawsze kojarzymy jako alkohol wysokiej jakości pomimo tego, że był to ulubiony trunek piratów.

Często dodawany do herbaty silnie rozgrzewa natomiast jest on również niezwykle pożądanym składnikiem w kuchni, a dokładniej w cukiernictwie. Komponuje się w zastosowaniu z szeroko pojętymi słodkościami wzbogacając je swoim unikalnym smakiem i wyjątkowym aromatem.

kulki rumowe

Kulki rumowe z naszego przepisu są dowodem na to, że fakty nie kłamią. Małe kulki rumowe, które z powodzeniem wykorzystasz do poczęstowania swoich gości cechują się doskonale zbilansowanymi składnikami w postaci czekolady i rumu. Z kolei aromat, który się nad nimi roztacza zachęci każdego do ich zjedzenia. A wierzcie, że jak już ktoś ich raz posmakuje to się w nich zakocha.

Nasze kulki rumowe traktujemy jako specjały świąteczne. Dzięki temu, że możesz ozdobić je stosując różnorodność posypek jak np. wiórka kokosowe, kakao, mielone orzechy laskowe lub migdały nadają się one na każdą uroczystość.

 

Składniki na kulki rumowe:

Składniki:

  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady 80% kakao (startej na grubej tarce)
  • 1 żółtko
  • 50 ml rumu (36%)

Dekoracja:

  • wiórka kokosowe
  • kakao tradycyjne
  • mielone orzechy laskowe
  • mielone migdały

Przygotowanie:

Jajko sparz po czym oddziel żółtko od białka. Ze wszystkich składników (orzechy, cukier puder, czekolada, żółtko, rum) zagnieć ciasto. Suchymi dłońmi formułuj malutkie kulki rumowe, a następnie obtaczaj je w przygotowanych wcześniej posypkach bądź bakaliach. Posypki pełnią dwie funkcje, smakową oraz dekoracyjną.

Rumowe kulki mają długą datę przydatności dlatego możesz je przygotować nawet na kilka dni przed uroczystością.

Gotowe najlepiej przechowuj w metalowej puszce układając warstwami oddzielonymi papierem lub serwetką.

Skosztuj innych słodkości dostępnych na naszym blogu kulinarnym:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *