Kurczak w gruszce

Dziś obiad na słodko. Wybór padł na gruszki, które świetnie komponują się z syropem klonowym. Tak przygotowany kurczak jest delikatny w smaku, kruchy i i idealnie miękki.

kurczak-w-gruszce

Składniki:

  • 8x podudzie z kurczaka
  • 5x łyżek syropu klonowego
  • 4x gruszka
  • 2-4x 50 ml białego wina
  • 100 ml wrzątku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Dwie gruszki zblenduj i połącz z syropem klonowym. Opłukane podudzia posól i popieprz po czym zanurz w przygotowanej marynacie gruszkowej. Marynuj 12-14 godzin najlepiej nocą. Po tym czasie wyłóż wszystko do naczynia żaroodpornego lub blachy wyłożonej folią aluminiową , podlej wrzątkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C pod przykryciem około 40 minut. Następnie dodaj pozostałe 2  gruszki obrane i przekrojone na pół. Duś kolejne 30- 40 minut już bez przykrycia, od czasu do czasu obracając podudzia.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *