Marynowane krewetki

Dzisiaj przepis na przekąskę dla miłośników krewetek. Przepis jest prosty, szybki w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczny. Połączenie białego wina z imbirem nadaje całości charakteru. Tak przygotowane owoce morza smakują najlepiej na zimno. Palce lizać. Smacznego:)

krewetki

Składniki dla 4 osób:

  • 16 krewetek
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
  • Łyżeczka mielonego imbiru
  • Ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 białka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Krewetki obierz, dokładnie umyj i osusz.

Wino, rozgnieciony czosnek, imbir i sól wymieszaj razem.
Do tak przygotowanej marynaty włóż wcześniej przygotowane krewetki i marynuj przez godzinę.

Białka rozbij na talerzu, na drugim przygotuj mąkę ziemniaczaną.
Wyciągając krewetki z marynaty, zanurzaj je w białku po czym obtaczaj w mące.
Tak przygotowane smaż na patelni na gorącym oleju.

Krewetki można jeść same jednak równie dobrze smakują z sosem beszamelowym przyprawionym ketchupem, winem i imbirem.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *