Mazurek z bakaliami

Mazurek z bakaliami – palce lizać!

Za oknem jeszcze śnieg i mróz, a u nas pachnie już tak bardzo wyczekiwaną wiosną! Kruche ciasto w połączeniu z rodzynkami i płatkami migdałowymi oraz pianą białkową to przepis na Wielkanocny mazurek z bakaliami.

Aby znaleźć smaczny przepis na mazurek wielkanocny zajęło nam to trochę czasu. Pan domu nigdy za nimi szczególnie nie przepadał aż do czasu kiedy przepis na opisywany mazurek z bakaliami trafił w nasze ręce.

mazurek z bakaliami

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka

Na masę bakaliową:

  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanka mąki
  • 3 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka płatków migdałowych

Lukier cytrynowy do dekoracji:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 – 2 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Składniki na kruchy spód zagnieć na jednolite ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie przygotowane ciasto podziel i rozwałkuj na 2 placki. Jednym wylep blachę wyłożoną pergaminem.

Żółtka utrzyj z połową cukru na puszty krem. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich stopniowo drugą połowę cukru. Bakalie sparz i wraz z mąką dodaj je do masy z żółtek. Połącz z dokładaną porcjami pianą z białek. Masę rozsmaruj na cieście i przykryj drugim plackiem.

Piecz 25 min. W temp. 200 °C aż wierzch będzie lekko złoty. Udekoruj lukrem według upodobania.

Lukier cytrynowy do dekoracji:

Wszystkie składniki należy wsadzić do jednego naczynia i utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli uznasz, że ilość lukru nie jest wystarczająca na twoją powierzchnię blachy należy podwoić składniki. Uważaj aby nie przesadzić z sokiem z cytryny.

Dodatkowe przepisy wielkanocne na naszym blogu:

0 from 2 Reviews

2 Komentarzy

  • asia

    A jak zrobić taki miękki lukier jak na zdjęciu….aby był kremowy a nie suchy i twardy ….

    • Pan i Pani domu

      Witaj „asia” na blogu 🙂
      Do tego przepisu dobrze pasuje lukier z posmakiem cytrynowym.

      1 szklanka cukru pudru
      1,5 – 2 łyżki gorącej wody
      2 łyżki soku z cytryny

      Wszystkie składniki należy wsadzić do jednego naczynia i utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli uznasz, że ilość lukru nie jest wystarczająca na twoją powierzchnię blachy należy podwoić składniki. Uważaj aby nie przesadzić z sokiem z cytryny. Daj znać jak wyszło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *