Mazurek z bakaliami
Mazurek z bakaliami – palce lizać!
Za oknem jeszcze śnieg i mróz, a u nas pachnie już tak bardzo wyczekiwaną wiosną! Kruche ciasto w połączeniu z rodzynkami i płatkami migdałowymi oraz pianą białkową to przepis na Wielkanocny mazurek z bakaliami.
Aby znaleźć smaczny przepis na mazurek wielkanocny zajęło nam to trochę czasu. Pan domu nigdy za nimi szczególnie nie przepadał aż do czasu kiedy przepis na opisywany mazurek z bakaliami trafił w nasze ręce.
Składniki:
Na kruchy spód:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
Na masę bakaliową:
- 3 żółtka
- 2 białka
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanka mąki
- 3 szklanki rodzynek
- 1 szklanka płatków migdałowych
Lukier cytrynowy do dekoracji:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 – 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Składniki na kruchy spód zagnieć na jednolite ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
Następnie przygotowane ciasto podziel i rozwałkuj na 2 placki. Jednym wylep blachę wyłożoną pergaminem.
Żółtka utrzyj z połową cukru na puszty krem. Białka ubij na sztywno, dodaj do nich stopniowo drugą połowę cukru. Bakalie sparz i wraz z mąką dodaj je do masy z żółtek. Połącz z dokładaną porcjami pianą z białek. Masę rozsmaruj na cieście i przykryj drugim plackiem.
Piecz 25 min. W temp. 200 °C aż wierzch będzie lekko złoty. Udekoruj lukrem według upodobania.
Lukier cytrynowy do dekoracji:
Wszystkie składniki należy wsadzić do jednego naczynia i utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli uznasz, że ilość lukru nie jest wystarczająca na twoją powierzchnię blachy należy podwoić składniki. Uważaj aby nie przesadzić z sokiem z cytryny.
Dodatkowe przepisy wielkanocne na naszym blogu:
- Babka kokosowa przekładana
- Babka z powidłem śliwkowym
- Babka kawowa z czekoladą
2 Komentarzy
- Pan i Pani domu
Witaj „asia” na blogu 🙂
Do tego przepisu dobrze pasuje lukier z posmakiem cytrynowym.1 szklanka cukru pudru
1,5 – 2 łyżki gorącej wody
2 łyżki soku z cytrynyWszystkie składniki należy wsadzić do jednego naczynia i utrzeć do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli uznasz, że ilość lukru nie jest wystarczająca na twoją powierzchnię blachy należy podwoić składniki. Uważaj aby nie przesadzić z sokiem z cytryny. Daj znać jak wyszło 🙂
A jak zrobić taki miękki lukier jak na zdjęciu….aby był kremowy a nie suchy i twardy ….