Mini Pavlova

Przepis na mini Pavlova z mascarpone

W tym artykule:
Poznasz przepis na bezę pavlova.
Dowiesz się jak suszyć bezę?
Poznasz przepis na krem mascarpone ze śmietaną.
Dowiesz się w ilu stopniach piec beze?

Uwielbiamy tort Pavlova dlatego też w ostatnich dniach postanowiliśmy przygotować jego odsłonę w formie mini, bez potrzeby krojenia. Wystarczy nałożyć i cieszyć się smakiem 🙂

Idealnie chrupka na zewnątrz, delikatnie piankowa w środku z dodatkiem kremu na bazie śmietany i serka mascarpone podana z ulubionymi owocami. Brzmi i smakuje idealnie.

mini pavlova

Składniki na mini Pavlova:

Beza Pavlova (z tych proporcji wychodzi 10 mini bez):

  • 8 białek
  • szczypta soli
  • 400 g drobnego cukru 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Krem do bezy z mascarpone:

  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • borówki lub inne 

Idealna pavlova – przygotowanie:

Na początek…

Pamiętaj, że ubita na sztywno piana nie może czekać zanim wstawisz ja do piekarnika dlatego też zanim przystąpisz do pracy rozpocznij rozgrzewanie piekarnika. Piekarnik musi nagrzać się do 150 stopni. 

Przepis beza pavlova.

Na godzinę przed ubiciem wyciągnij jajka z lodówki pamiętając o tym, że im świeższe tym dla bezy lepsze. 

Oddziel białka od żółtek (starannie, inaczej piana może się nie ubić). Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.

Kiedy piana będzie gotowa stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier. Nie spiesz się gdyż każda łyżka cukru musi się porządnie połączyć z pianą zanim dodasz następną. Ubijaj jeszcze przez około 3 minuty kiedy cały cukier połączy się z białkami, w celu ustabilizowania, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.

Dodaj sok z cytryny i zamieszaj jeszcze raz mikserem.

Na sam koniec dodaj skrobie ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim krągi o średnicy 8-10 cm. Gotową pianę bezową wykładaj wewnątrz przygotowych okręgów wyrównując boki ku górze.

Jak piec i jak wysuszyć bezę?

Blachy z bezą włóż do nagrzanego na 150 stopni piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę na 110- 120 stopni. Piecz 1,5 godziny. Jeżeli w trakcie pieczenia zauważysz, że beza za mocno się rumieni obniż temperaturę ponieważ może się okazać, że temperatura 120 stopni to za dużo (wszystko zależy od pierkanika).

Po tym czasie studź bezę Pavlova przez kolejne 1,5 godziny w zamkniętym piekarniku następnie uchyl lekko drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. 

Masa mascarpone do bezy – przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj serek mascarpone i cukier puder następnie na wystudzony spód bezowy wyłóż gotowy krem. Wierzch udekoruj borówkami lub innymi ulubionymi owocami. 

My uwielbiamy bezy z owocami. Mamy dwa ulubione warianty i są to beza z malinami oraz beza z borówkami.

Inne przepisy na pyszne desery:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *