Murzynek z bakaliami

Pomimo tego, że Święta już za nami to chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na murzynka, którego mieliśmy przyjemność kosztować w ostatnim czasie.

murzynek-z-bakaliami-2

murzynek-z-bakaliami-1

Składniki:

Na ciasto:

  • 10 dag orzechów włoskich
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • łyżka kakao
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego

Do dekoracji:

  • Opakowanie migdałów
  • Czekolada mleczna
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Masło, cukier i szczyptę soli dobrze utrzyj, a następnie dodaj jajka i na sam koniec orzechy (drobno posiekane lub zmielone). Mąkę przesiej przez sito i wraz z kakao i proszkiem do pieczenia dodaj do masy. Na koniec wlej mleko, skrop całość przygotowanym aromatem migdałowym i wyrób ciasto.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Włóż ciasto i wyrównaj.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 º C przez około 50 minut.

Po ostudzeniu ciasta przygotuj polewę. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, dolej do niej mleko. Gdy będzie płynna wylej ją na ciasto i przystrój migdałami wedle uznania.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *