Murzynek z bakaliami
Pomimo tego, że Święta już za nami to chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na murzynka, którego mieliśmy przyjemność kosztować w ostatnim czasie.
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag orzechów włoskich
- 20 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- łyżka kakao
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
Do dekoracji:
- Opakowanie migdałów
- Czekolada mleczna
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Masło, cukier i szczyptę soli dobrze utrzyj, a następnie dodaj jajka i na sam koniec orzechy (drobno posiekane lub zmielone). Mąkę przesiej przez sito i wraz z kakao i proszkiem do pieczenia dodaj do masy. Na koniec wlej mleko, skrop całość przygotowanym aromatem migdałowym i wyrób ciasto.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Włóż ciasto i wyrównaj.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 º C przez około 50 minut.
Po ostudzeniu ciasta przygotuj polewę. Czekoladę stop w kąpieli wodnej, dolej do niej mleko. Gdy będzie płynna wylej ją na ciasto i przystrój migdałami wedle uznania.
Dodaj komentarz