Murzynek

Murzynek prosty przepis

Z tego artykułu dowiesz się:

– Jak zrobić murzynka?
– Postępując wg. naszej instrukcji wyjdzie ci nie dość, że puszysty to jeszcze idealnie wilgotny murzynek.

Ciasto murzynek jest tym rodzajem wypieku, które nigdy nam się nie nudzi. Sięgając pamięciom, nasze mamy robiły go nam kiedy chodziliśmy do przedszkola. Podobnie, my teraz, staramy się umilić czas naszym maluchom piekąc to samo ciasto. W wasze ręce oddajemy prosty przepis na murzynka, z którym każdy sobie poradzi, a dodatkowo jego smak przegoni wszystkie smutki. 

murzynek przepis

Składniki na ciasto murzynek:

Masa kakaowa:

  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 8 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia

Jak zrobić murzynka?

Masa kakaowa:

Wszystkie składniki podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Ostudź i z przygotowanej masy odlej do osobnego naczynia 150 ml ( wykorzystaj na koniec jako polewa)

Ciasto:

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym, a następnie dodaj wystudzoną masę kakaową. Do ciasta przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodaj pianę ubitą z białek. 

Tak przygotowane ciasto przelej do dwóch blach o wymiarach +/- 25×11 cm wyłożonych papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 45 minut lub do momentu suchego patyczka.

Te przepisy na ciasta musisz wypróbować:

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *