Nadziewany koper włoski (fenkuł)

Kolejna pyszna i zdrowa alternatywa posiłku, która świetnie sprawdza się jako przystawka. Koper włoski inaczej zwany fenkułem cechuje się wyjątkowym smakiem, który dla osób eksperymentujących w kuchni będzie cudownym odkryciem!

nadziewany_koper_wloski

nadziewany_koper_wloski_2

Składniki:

  • 2 duże kopry włoskie
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 60 g szynki gotowanej
  • 125 g sera mozzarella- 1 opakowanie
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Bulwy kopru oczyść pod bieżącą wodą. Z każdej sztuki odetnij po dwa zewnętrzne liście i obgotuj w lekko osolonej wodzie- około. 5 minut na pół twardo. Pozostałą część kopru pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymyte pomidory, szynkę oraz odsączoną mozzarelle pokrój w małą kostkę.

Na oliwie z oliwek podsmaż przez około 3 minuty koper włoski po tym czasie dodaj szynkę, pomidorki i mozzarellę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, bazylią solą i pieprzem. Wszystko razem duś przez kolejne 3- 5 minut ciągle mieszając.

Piekarnik rozgrzej do 160 º C. Obgotowane liście kopru nadziej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość podlej wodą do 3/4 wysokości. Piecz przez 25- 30 minut.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *