Omlet śniadaniowy z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Na potrzeby konkursu „Szklanka soku do śniadania” organizowanego przez Tymbark, przygotowaliśmy nasz autorski przepis na omlet.  W naszym mniemaniu opracowaliśmy zdrowe śniadanie, które ze szklanką soku będzie tworzyło idealną całość.

Omlet śniadaniowy z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
  • 100 g pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych (ok 7-8 sztuk)
  • 8 posiekanych dużych listków świeżej bazylii
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 10-20 g startego na grubej tarce sera Grana Padano (ilość sera należy dostosować wedle upodobania)
  • sól i pieprz do doprawienia
  • 40 g pieczywa żytniego
  • szklanka soku tymbark 100%

Przygotowanie:

Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko i wsyp ser. Wszystko razem rozrób. Dopraw solą i pieprzem.

Następnie pokrojoną w piórka cebulę przesmaż na wcześniej rozgrzanej patelni z wykorzystaniem oliwy z oliwek. Kiedy cebula zacznie się rumienić dodaj pomidorki. Smaż je chwilę do momentu kiedy nie zmiękną. Dodaj posiekaną bazylię. Całość posól (pomidorki w trakcie smażenia stają się kwaśne i warto je doprawić solą).

Do tak przygotowanej podstawy wylej wcześniej przygotowane jajka i smaż na małym ogniu do momentu kiedy nie zetną się jajka.

Omlet możesz spożywać sam oraz z dodatkiem pieczywa. Idealnie komponuje się z sokiem pomarańczowym Tymbark.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *