Omlet śniadaniowy z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Na potrzeby konkursu „Szklanka soku do śniadania” organizowanego przez Tymbark, przygotowaliśmy nasz autorski przepis na omlet. W naszym mniemaniu opracowaliśmy zdrowe śniadanie, które ze szklanką soku będzie tworzyło idealną całość.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 średniej wielkości cebuli
- 100 g pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych (ok 7-8 sztuk)
- 8 posiekanych dużych listków świeżej bazylii
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- 10-20 g startego na grubej tarce sera Grana Padano (ilość sera należy dostosować wedle upodobania)
- sól i pieprz do doprawienia
- 40 g pieczywa żytniego
- szklanka soku tymbark 100%
Przygotowanie:
Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko i wsyp ser. Wszystko razem rozrób. Dopraw solą i pieprzem.
Następnie pokrojoną w piórka cebulę przesmaż na wcześniej rozgrzanej patelni z wykorzystaniem oliwy z oliwek. Kiedy cebula zacznie się rumienić dodaj pomidorki. Smaż je chwilę do momentu kiedy nie zmiękną. Dodaj posiekaną bazylię. Całość posól (pomidorki w trakcie smażenia stają się kwaśne i warto je doprawić solą).
Do tak przygotowanej podstawy wylej wcześniej przygotowane jajka i smaż na małym ogniu do momentu kiedy nie zetną się jajka.
Omlet możesz spożywać sam oraz z dodatkiem pieczywa. Idealnie komponuje się z sokiem pomarańczowym Tymbark.
Dodaj komentarz