Panna cotta
Panna cotta – delikatny, na bazie śmietany deser znajdujący swój początek we Włoszech.
Składniki na 3- 4 osób
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g świeżych malin
- 100 g świeżych jagód
- 6 łyżek polewy malinowej do lodów
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Śmietanę przelej do garnka.
Wsyp do niej 2 łyżki cukru i podgrzewaj do momentu kiedy będzie ciepła (nie gotuj).
Ściągnij naczynie z ognia.
Dodaj żelatynę i intensywnie mieszaj do rozpuszczenia.
Gdy śmietana ostygnie rozlej ją do kompotierek i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przygotuj talerzyki polewając po nich polewę.
Kiedy deser zastygnie przełóż go z foremek na talerzyk.
W tym celu zanurzaj foremki pojedynczo w ciepłej wodzie uważając aby nie zalać kremu.
Na koniec udekoruj deser malinami, jagodami oraz listkami mięty.
Inspiracja/ Źródło przepisu: Gazeta Claudia
0
from
2
Reviews
2 Komentarzy
- whtran
to jest to, co lubię !
mój ulubiony deser:) pyszne:)