Pasta z zielonej soczewicy i oliwek
Przepis na pastę z soczewicy i oliwek
Soczewica posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka i jest mało kaloryczna. Zawiera dużo kwasu foliowego i żelaza. Jest bardzo dobrym źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witamin z grupy B. Z tych właśnie powodów często gościmy ją na naszym stole. Urozmaica nam śniadania, obiady oraz kolację. Prosta i szybka w przygotowaniu. Dzisiaj prezentujemy przepis na pyszną pastę z zielonej soczewicy z dodatkiem czarnych oliwek i ziół.
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy
- 100 g czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta bądź dwie suszonego oregano
- szczypta bądź dwie suszonej bazylii
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Aby skrócić jej czas gotowania namocz ją przed gotowaniem przez około 30 minut. Gdy już będzie miękka dodaj do niej oliwki, czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą, gładką masę. Przypraw ziołami.
Pasta z zielonej soczewicy świetnie pasuje do kanapek. Możesz ją wykorzystać również jako farsz do pierogów.
Dodaj komentarz