Pasztet z cukinii
Przepis na pasztet z cukinii
Delikatne posiłki z wykorzystaniem warzyw w okresie upalnego lata są czymś, na co każdy z nas ma ochotę. Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom przygotowaliśmy przepis na w naszym mniemaniu dietetyczny pasztet z cukinii, który świetnie nadaje się do jedzenia jako przegryzka, dodatek do obiadu czy do rozsmarowania na kromce.
Składniki:
- 3 szklanki startej na grubej tarce cukinii
- 1 ½ drobno posiekanej cebuli
- 20 dag sera żółtego (startego na grubej tarce)
- ½ szklanki oleju
- 1 ½ szklanki bułki tartej
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- ziarenka kminku
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem kminku) i lekko wymieszaj ze sztywną pianą. Całość dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
Przelej ciasto do foremki, w której będziesz piec i posyp z wierzchy ziarnami kminku. Pasztet z cukinii piecz w 180 st. C przez ok. 2h – 2h 15min lub około 1 h 15 min. na termoobiegu.
Sprawdź również inne przepisy na naszym blogu, które doskonale nadają się do pieczywa:
0
from
1
Review
polecam, bo jadłem …