Penne z tuńczykiem
Przepis na makaron Penne z tuńczykiem to kolejna, kulinarna pozycja z kuchni włoskiej, którą możecie wypróbować. Gorąco polecamy!
Pan i Pani Domu:)
Składniki:
- 500 g makaronu Penne
- 2 szt. czerwonej cebuli średniej wielkości
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- ½ dużej czerwonej papryki lub 1 cała mała
- 1 duży pomidor
- ¾ szklanki wytrawnego białego wina
- 260 g tuńczyka w sosie własnym
Przygotowanie:
Na rozgrzaną z wykorzystaniem oliwek z oliwek patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wszystko smaż przez chwilę.
Do pozostałych składników dolej białe wino i odczekaj chwilę nadal smażąc aby odparowało.
Następnie dodaj odsączonego tuńczyka i podgrzewaj chwilkę według uznania.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie zahartuj.
Przygotowanym sosem polej makaron i podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu.
- Louise~~
A czy może być bez tego wina i w ogóle bez żadnego alkoholu? 😮
- makronni
alkohol z wina i tak prauje, przepis super ja zrobiłem co prawda w tuńczykiem w oleju (jakiś słonecznikowy miałem princesa chyba) i powiem Wam niczego sobie wyszło 🙂
jeśli smakuje tak jak wygląda, no to cymes