Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami! Uwielbiane przez każdego- dzieci jak i dorosłych. Są wyśmienite na upalne dni, jako danie lekkie i sycące jednocześnie. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, same bądź z dodatkiem śmietany lub cukru.
Składniki (na około 60-80 sztuk):
Ciasto:
- 1 kg maki tortowej
- 2 i pół szklanki wrzątku
- duża szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Nadzienie:
- Truskawki- ok. 80 szt. małych lub 40 dużych podzielonych na połówki
- Cukier- 1/4 szklanki
Opcjonalnie:
- Śmietana 18 %
- Cukier puder lub cukier
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito i dodaj do niej sól. Powoli dolewaj zagotowaną, gorącą wodę (na początku aby uniknąć poparzenia dłoni możesz użyć do wyrabiania noża lub drewnianej łyżki). Do sparzonej mąki dodaj olej. Wyrabiaj ciasto około 5 minut tak aby było gładkie i elastyczne.
Ciasto będzie gotowe gdy stanie się gładkie i elastyczne oraz przestanie się lepić do rąk. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw na 30 min. W chwili gdy ciasto okaże się za lepkie podsyp je mąką gdy będzie zbyt suche i twarde dolej jeszcze odrobinę gorącej wody!
Gotowe ciasto rozwałkuj nieco grubiej gdyż sok z truskawek może rozklejać brzegi. Szklanką wykrawaj koła, następnie nakładaj truskawkę obtoczoną mąką i zlepiaj brzegi. Jeżeli truskawka sama w sobie jest mało słodka przed zlepieniem brzegu dodaj do środka odrobinę cukru. W garnku zagotuj wodę, a następnie posól. Gotowe pierogi wrzucaj do wrzątku i gotuj przez 3- 5 minut od momentu ich wypłynięcia.
och… zjadłabym jednego albo dwa 🙂