Pijane udka
„ Pijane Udka” nie bez przyczyny mają taką nazwę. Kurczak w połączeniu z białym winem wręcz „odurza” swoim smakiem, a chrupiąca skórka nadaje smak podniebieniu.
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
- 0,5 cebuli średniej wielkości
- 15 ząbków czosnku
- Sól, pieprz
- 2 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyj i oczyścić. Natrzyj je solą, pieprzem i 6 zgniecionymi ząbkami czosnku ( po 2 ząbki na ćwiartkę).
Następnie wylej oliwę na blachę, połóż na niej mięso, posyp cebulą pokrojoną w półksiężyce lub piórka i pozostałymi ząbkami czosnku ( możesz je pokroić lub zostawić w całości). Polej to wszystko połową szklanki białego wina i zostaw na 2 h.
Kiedy mięso jest już gotowe włącz piekarnik na 170 stopni , dodaj pozostałą część wina i piecz 1h 15 min. ( czas może ulec zmianie w zależności od wielkości ćwiartek z kurczaka).
W czasie pieczenia podlewaj mięso powstałym sosem dolewając do niego gorącą wodę ( od zimnej mięso robi się łykowate).
Dodaj komentarz