Pijane udka

„ Pijane Udka” nie bez przyczyny mają taką nazwę. Kurczak w połączeniu z białym winem wręcz „odurza” swoim smakiem, a chrupiąca skórka nadaje smak podniebieniu.

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 0,5 cebuli średniej wielkości
  • 15 ząbków czosnku
  • Sól, pieprz
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka dokładnie umyj i oczyścić. Natrzyj je solą, pieprzem i 6 zgniecionymi ząbkami czosnku ( po 2 ząbki na ćwiartkę).

Następnie wylej oliwę na blachę, połóż na niej mięso, posyp cebulą pokrojoną w półksiężyce lub piórka i pozostałymi ząbkami czosnku ( możesz je pokroić lub zostawić w całości). Polej to wszystko połową szklanki białego wina i zostaw na 2 h.

Kiedy mięso jest już gotowe włącz piekarnik na 170 stopni , dodaj pozostałą część wina i piecz 1h 15 min. ( czas może ulec zmianie w zależności od wielkości ćwiartek z kurczaka).

W czasie pieczenia podlewaj mięso powstałym sosem dolewając do niego gorącą wodę ( od zimnej mięso robi się łykowate).

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *