Przecier pomidorowy
Sezon na robienie zimowych zapasów w pełni. Jako pierwszy na blogu prezentujemy sposób na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule
- 4 kg pomidorów
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, usuń szypułki i gniazda nasienne. Pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i podsmaż na oliwie z oliwek do miękkości. Dodaj do pomidorów i postaw na średnim ogniu na 40 min. Po tym czasie rozgotowane pomidory przetrzyj przez sitko do drugiego garnka. Dodaj sól i cukier. Przecier pozostaw na wolnym ogniu do odparowania, tak aby stał się bardziej gęsty.
Słoiki dokładnie wymyj, wysusz i wyparz w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C. Gorący przecier rozlej do przygotowanych słoików, dokładnie zakręć i pasteryzuj w gorącej wodzie na 2/3 wysokości słoików przez 15 minut.
No Reviews
Dodaj komentarz