Przepis na leczo
Leczo ze świeżych warzyw z dodatkiem smacznej kiełbaski jest tym co z Panią domu lubimy najbardziej. Tym bardziej kiedy jest sezon na takie warzywa jak np. cukinia. Mamy nadzieję, że przedstawiony przepis posmakuje Wam równie bardzo jak nam.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 średnie czerwone papryki
- 300 g kiełbasy (my wykorzystaliśmy podwawelską)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1kg cukinii
- 500 ml gorącej wody
- 2 pomidory
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę wrzuć na rozgrzaną oliwę z oliwek smażąc do zeszklenia się. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i paprykę (po wcześniejszym umyciu i usunięciu gniazd nasiennych). Całość smaż na średnim ogniu pamiętając o częstym mieszaniu tab aby nic nie przywarło. Kiedy papryka będzie pół twarda dodaj cukinię oraz dolej gorącej wody. Leczo dopraw solą i pieprzem i duś do momentu kiedy cukinia będzie miękka. Na koniec dodaj wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na drobne kawałki pomidory. Duś jeszcze 7-10 minut mieszając od czasu do czasu.
Dodaj komentarz