Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Pstrąg pieczony w soli. Przepis na pstrąga z piekarnika.
Niejednokrotnie słyszałam, że mięso bądź ryba o której mowa w przepisie świetnie smakuje przyrządzona w kilogramie soli. Zaopatrzona w świeże pstrągi od sprawdzonego źródła postanowiłam przetestować jak te dwie rzeczy mają się do siebie. Pomocny okazał się przepis Karola Okrasy z książki ” Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza- Ryby są super”. I tutaj zostałam miło zaskoczona. Przygotowany wg. tego przepisu pstrąg z piekarnika jest niezwykle soczysty ale i smaczny.
Pstrąg pieczony w takiej formie wymaga tylko kilku składników i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zapewniam, że każdy sobie poradzi.
Składniki:
Marynata z soli:
- 1 kg soli
- 5 g suszonego tymianku
- 5 g ziaren kolendry ( roztartych w moździerzu)
- 30 ml wody
- 4 białka
Faszerowany pstrąg:
- 2 pstrągi patroszone
- 1 cytryna pokrojona w półplastry
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- oliwa z oliwek
- biały mielony pieprz
Sos musztardowy:
- sok z 1 cytryny
- 4 żółtka (schłodzone)
- 150 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól
- biały mielony pieprz
Przygotowanie:
Marynata z soli:
Sól wsyp do miski, dodaj suszony tymianek, roztarte ziarna kolendry, wodę i delikatnie wymieszaj, aż sól zacznie się zbrylać. Dodaj lekko podbite białka i mieszaj do momentu powstania wilgotnej masy.
Faszerowany pstrąg:
Pstrągi oczyść, wytnij skrzela i oczy- to jest najbardziej nieprzyjemna część całego programu. Dokładnie wymyj (również w środku), a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Przygotowaną cytrynę wymieszaj z czosnkiem, roztartym w dłoniach tymiankiem, oliwą z oliwek i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą faszerujemy pstrągi. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim centymetrową warstwę masy solnej (długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga- nie licząc głowy i ogona). Pstrągi ułóż na pierzynce solnej i dokładnie przykryj je pozostałą częścią masy solnej. Piekarnik nagrzej do temperatury 190- 200 º C i piecz ryby przez 35- 40 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika, wielkości ryby).
Sos musztardowy:
Do garnka wlej sok z cytryny, żółtka i białe wytrawne wino. Postaw wszystko na małym ogniu w kapieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką, a następnie energicznie mieszaj, tak aby sos był mocno napowietrzony. Zbieraj cały sos z dna garnka i podgrzewaj do momentu, gdy po dmuchnięciu utworzy Ci się dołek. Dołek powinien szybko się zlewać. To oznacza, że jest gotowy i możesz dodać oliwę z oliwek. Gdy sos zgęstnieje dodaj musztardę chrzanową, dopraw solą i pieprzem.
Jeżeli ten przepis przypadł ci do gustu zachęcamy do testowania innych:
- Przepis na pieczony pstrąg z cytryną i natką pietruszki
- Przepis na pstrąg pieczony w ziołach
- Przepis na filet z pstrąga w sosie maślano-koperkowym
Źródło przepisu: ” Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super”.
Dodaj komentarz