Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym

Pstrąg pieczony w soli. Przepis na pstrąga z piekarnika.pstrąg pieczony w soli

Niejednokrotnie słyszałam, że mięso bądź ryba o której mowa w przepisie świetnie smakuje przyrządzona w kilogramie soli. Zaopatrzona w świeże pstrągi od sprawdzonego źródła postanowiłam przetestować jak te dwie rzeczy mają się do siebie. Pomocny okazał się przepis Karola Okrasy z książki ” Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza- Ryby są super”. I tutaj zostałam miło zaskoczona. Przygotowany wg. tego przepisu pstrąg z piekarnika jest niezwykle soczysty ale i smaczny.

Pstrąg pieczony w takiej formie wymaga tylko kilku składników i jest bardzo prosty w przygotowaniu.  Zapewniam, że każdy sobie poradzi. 

pieczony pstrąg w soli

Składniki:

Marynata z soli:

  • 1 kg soli
  • 5 g suszonego tymianku
  • 5 g ziaren kolendry ( roztartych w moździerzu)
  • 30 ml wody
  • 4 białka

Faszerowany pstrąg:

  • 2 pstrągi patroszone
  • 1 cytryna pokrojona w półplastry
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
  • oliwa z oliwek
  • biały mielony pieprz

Sos musztardowy:

  • sok z 1 cytryny
  • 4 żółtka (schłodzone)
  • 150 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • biały mielony pieprz

Przygotowanie:

Marynata z soli:

Sól wsyp do miski, dodaj suszony tymianek, roztarte ziarna kolendry, wodę i delikatnie wymieszaj, aż sól zacznie się zbrylać. Dodaj lekko podbite białka i mieszaj do momentu powstania wilgotnej masy.

Faszerowany pstrąg:

Pstrągi oczyść, wytnij skrzela i oczy- to jest najbardziej nieprzyjemna część całego programu. Dokładnie wymyj (również w środku), a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Przygotowaną cytrynę wymieszaj z czosnkiem, roztartym w dłoniach tymiankiem, oliwą z oliwek i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą faszerujemy pstrągi. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nim centymetrową warstwę masy solnej (długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga- nie licząc głowy i ogona). Pstrągi ułóż na pierzynce solnej i dokładnie przykryj je pozostałą częścią masy solnej. Piekarnik nagrzej do temperatury 190- 200 º C i piecz ryby przez 35- 40 minut (czas zależy od rodzaju piekarnika, wielkości ryby).

Sos musztardowy:

Do garnka wlej sok z cytryny, żółtka i białe wytrawne wino. Postaw wszystko na małym ogniu w kapieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką, a następnie energicznie mieszaj, tak aby sos był mocno napowietrzony. Zbieraj cały sos z dna garnka i podgrzewaj do momentu, gdy po dmuchnięciu utworzy Ci się dołek. Dołek powinien szybko się zlewać. To oznacza, że jest gotowy i możesz dodać oliwę z oliwek. Gdy sos zgęstnieje dodaj musztardę chrzanową, dopraw solą i pieprzem.

Jeżeli ten przepis przypadł ci do gustu zachęcamy do testowania innych:

 

Źródło przepisu: ” Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super”.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *