Sałatka w sosie miodowym

Makaron Kokardki w nowej odsłonie z pomidorkami koktajlowymi, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kukurydzą daje sycącą, a zarazem lekką propozycję w naszym menu. Dopełnieniem smaku jest ocet  balsamiczny i oliwa z oliwek połączone z płynnym miodem.

 

salatka w sosie miodowym

Składniki:

  • 20 dag makaronu typu kokardki
  • Sól, pieprz
  • 4 dag pestek słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy ( 425 ml)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • Ogórek zielony długi
  • 40 dag pomidorów koktajlowych
  • Po ½ pęczka natki pietruszki, szczypiorku, koperku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odsącz i zahartuj.

Umyj i pokrój warzywa: rzodkiewkę w plasterki, pomidorki na pół, ogórka w kostkę, cebulę w paski. Pokrojone warzywa dodaj do makaronu wraz z odsączoną kukurydzą.

Ocet wymieszaj z oliwą i modem po czym połącz z wcześniej drobno posiekaną zieleniną.

Tak przygotowany sos dodaj do makaronu z warzywami.

Pestki słonecznika upraż bez tłuszczu na patelni przez jakiej 4 min po czym dodaj do sałatki.

Całość dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem odstaw do lodówki na minimum 15 minut.

0 from 1 Review

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *