Sałatka w sosie miodowym
Makaron Kokardki w nowej odsłonie z pomidorkami koktajlowymi, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kukurydzą daje sycącą, a zarazem lekką propozycję w naszym menu. Dopełnieniem smaku jest ocet balsamiczny i oliwa z oliwek połączone z płynnym miodem.
Składniki:
- 20 dag makaronu typu kokardki
- Sól, pieprz
- 4 dag pestek słonecznika
- 1 puszka kukurydzy ( 425 ml)
- 1 pęczek rzodkiewki
- Ogórek zielony długi
- 40 dag pomidorów koktajlowych
- Po ½ pęczka natki pietruszki, szczypiorku, koperku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odsącz i zahartuj.
Umyj i pokrój warzywa: rzodkiewkę w plasterki, pomidorki na pół, ogórka w kostkę, cebulę w paski. Pokrojone warzywa dodaj do makaronu wraz z odsączoną kukurydzą.
Ocet wymieszaj z oliwą i modem po czym połącz z wcześniej drobno posiekaną zieleniną.
Tak przygotowany sos dodaj do makaronu z warzywami.
Pestki słonecznika upraż bez tłuszczu na patelni przez jakiej 4 min po czym dodaj do sałatki.
Całość dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem odstaw do lodówki na minimum 15 minut.
wygląda bardzo wiosennie i smakowicie!