Sałatka z kulkami mięsnymi w sosie jogurtowym

Sałatka pełna niespodzianek. Mini kuleczki z mięsa mielonego w połączeniu z efektywnym makaronem Farfalle, a to wszystko dopełnione świeżymi warzywami  i oblane pysznym sosem jogurtowym.

Palce lizać!

salatka w sosie jogurtowym

Składniki:

  • 40 dag makaronu typu kokardki
  • Sól, pieprz
  • ½ czerstwej bułki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 2 jajka
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Kminek mielony
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 ogórek
  • 3 strąki papryki- żółta, czerwona, zielona
  • 30 dag chudego jogurtu naturalnego
  • 10 dag majonezu
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Bułkę namocz.

Obierz i posiekaj cebulę.

Do mięsa mielonego wbij jajka, dodaj cebulę oraz odciśniętą z wody bułkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kminkiem.

Z tak przygotowanego mięsa formuj małe kulki i gotuj je przez 5- 7 minut w wodzie.

Rzodkiewki, ogórki i paprykę wymyj i obierz.

Rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie plasterki , a paprykę w kosteczki.

Szczypiorek posiekaj na drobno.

Na samym końcu przygotuj sos.

Jogurt połącz z majonezem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki wymieszaj razem polewając sosem. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin. Im dłużej tym lepiej.

No Reviews

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *