Schab w otrębach owsianych
Na zakończenie weekendu chciałabym podzielić się z Wami przepisem na kotlety ze schabu w niecodziennej panierce. Tym razem wspomnianego kotleta obtaczamy w otrębach owsianych. Jest to pozycja idealna dla Panów domu. Wiem co piszę ponieważ mojemu bardzo smakuje 🙂
Smacznego życzy Pani domu.
Składniki:
(na 3-4 porcje)
- 500 g schabu wieprzowego
- sól
- pieprz mielony
Panierka:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 300- 400 g otrębów owsianych
- olej i 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Schab umyj i podziel na 3-4 równe części. Dobrze rozbij tłuczkiem, a następnie posyp solą i pieprzem.
Jajka wybij do miski, lekko ubij widelcem, wymieszaj z mlekiem i kurkumą. Dodaj mąkę i ucieraj na gładkie ciasto.
Na dodatkowy talerz wysyp otręby owsiane.
Mięso najpierw zanurzaj w cieście, a następnie w otrębach.
Smaż na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.
Świetnie smakuje z ziemniakami i surówką.
No Reviews
Dodaj komentarz